Ministarka za evropske integracije: Spremni smo za otvaranje novih poglavlja

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija u potpunosti pripremila ukupno četiri poglavlja za pristup Evropskoj uniji, a da očekuje da do kraja godine otvorimo najmanje pet.

– Mi smo u potpunosti spremni za tri poglavlja do kraja godine: šest (kompanijsko pravo), 33 (budžetske i finansijske odredbe), 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom), a svu prateću proceduru na vladi i parlamentu smo ovih dana obavili i za poglavlje 9 (finansijske usluge), uskoro završavamo i poglavlje 13 (ribarstvo) – istakla je Joksimović za „Srpski telegraf“.Ona je dodala da je prošla nedelje u Briselu razgovarala sa ambasadorima evropskih država i predstavila napredak u poglavljima 23 i 24, da je razgovarala sa komesarom Johanesom Hanom i predsedavajućim AFETA i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, i da je dobila pozitivne signale.

Upitana za posledice dešavanja u Španiji po EU, ona je rekla da kada se jednom napravi presedan, kao što je to bio slučaj sa nelegalno proglašenjem nezavisnosti Kosova, to se vraća kao bumerang, jer presedani ruše opšti princip.

– Otuda je važna i legitimna naša reakcija na stav portparola Evropske komisije i njihovog odbijanja poredjenja primera Katalonije i KiM. EU bi trebalo da bude statusno neutralna, kako to godinama pričamo. A mi, upravo poštujući međunarodne principe, podržavamo celovistost Španije – dodala je Jadranka Joksimović.

 Izvor: BLIC

Takođe pogledajte

Predsednik opštine Negotin podneo ostavku!

Predsednik opšine Vladimir Veličković podneo je  ostavku na mestu prvog čoveka Negotina. Kako nezvanično saznajemo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *