ponedeljak , april 22 2019

100 godina od završetka Prvog svetskog rata (VIDEO)

Povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i dana osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina, Gradski odbor Subnor-a Zaječar  i Gradski odbor Organizacije rezervnih vojnih starešina organizovali su  svečano obeležavanje ovog jubileja.

Intoniranjem himne je počelo svečano obeležavanje dva velika jubileja, 1oo godina od proboja Solunskog fronta i stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, kao i dana osnivanja Organizacije rezervnih vojnih starešina. Kustos istoričar Jelica Ilić je prisutne podsetila na ovaj značajan jubilej. ”Početak 20 veka obeležen je burnim dogadjajima. Kako u Srbiji tako i na čitavom  Balkanskom poluostrvu, a vrhunac je bio i svetski rat  koji je trajao od jula 1914. Do novembra 1918”, podsetila je. Dragoljub Nikolić, predsenik Subnora  je rekao da je ovo bio veliki značajan rat za Srbiju.

Predstavnici grada Zaječara, Saveza udruženja boraca, Udruženja  potomaka, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja ratnih invalida, Udruženja vojnih penzionera i osnovnih škola odali su poštu i položili vence na spomenik poginulim borcima. Nakon toga priredjen je prigodan kulturno umetnički program, a profesori i nastavnici sa učenicima iz gradskih osnovnih škola održali su školski čas. Program je upotpunio Hor „Iskrica“ iz Osnovne škole „Desanka Maksimović“.

 

Svečanost je  priređena na Trgu oslobođenja kod spomenika “Oslobodiocima Zaječara“.

Takođe pogledajte

Očekuje se pojačan saobraćaj

U Srbiji vozači danas mogu očekivati veći broj vozila zbog prazničnih dana, saopštio je AMS …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *