sreda , januar 20 2021

70 godina Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ (VIDEO)

Povodom 70 godina postojanja i rada, Istorijski arhiv „Timočka krajina“ u Zaječaru, obeležio je jubilej vredan pažnje, 70 godina postojanja i rada. Tim povodom potpisan je sporazum sa Državnom agencijom „Arhivi“ iz Sofije, priredjena je promocija monografije pod nazivom “7 decenija Istorijskog arhiva Timočka krajina Zaječar”, a nakon toga i svečana akademija. Proslavi ovog jubileja i svečanosti prisustvovao je i  ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Istorijski arhiv „Timočka krajina“ u Zaječaru, ove godine obeležava 70 godina postojanja i rada. Tim povodom, danas je u galeriji Arhiva, potpisan Sporazum sa Državnom agencijom „Arhivi“ iz Sofije, a nakon toga priređena je i promocija monografije pod nazivom „Sedam decenija Istorijskog arhiva Timočka krajina  Zaječar (1948-2018)“.

„U godini obeležavanja 70. godina rada i postojanja naše kulturne ustanove i u mesecu aprilu kasa su centralne svečanosti, evo danas 26. aprila imamo niz svečanosti i dogadjaja kojim obeležavamo godišnjicu arhiva i skrećemo pažnju na delatnosti. Ovo potpisivanje sporazuma sa Arhivom iz Sofije podrazumeva i saradnju sa arhivima u Vidinu, Gracu i Montani. Svečanost proslavljamo promocijom monografije arhiva kao i bibliografije o časopisima, stručnim knjigama koje je arhiv za ovih 70. godina  izdao preko centralnog dogadjaja, akademije gde smo uz pomoć i zahvalnost pre svega Dramskoj trupi OŠ „Desanka Maksimović“ i nastavniku srpskog jezika Stevi napravili jednu predstavu koja će nadamo se skrenuti pažnju javnosti  o tome šta sve arhiv radi, čime se bavi, koje su nadležnosti  kao i da skrenemo pažnju  na značaj arhiva. Zaječarski arhiv ide u korak s vremenom i stalno se radi i na osavremenjavanju. Velika nam je i čast dolazak ministar kulture,“ istakao je Velibor Todorov direktor arhiva u Zaječaru.

Potpisivanje sporazuma sa Sofijom pre svega znači da Srbija u ovom periodu pokušava da se na svaki način  priključi  jednoj velikoj porodici, Evropskoj uniji. ”Jedan od načina priključenja je i obezbedjivanje medjunarodnih ugovora i integracija uz pomoć tih ugovora koji su i preduslov za mnoge projekte koji se raspisuju a za koje nije moguće aplicirati  bez ovakvih ugovora. Inače mi smo i bez ovakvog ugovora saradjivali sa arhivom u Vidinu i u Sofiji nekoliko godina, a sa Vidinom još 2003. godine. Ako želimo da udjemo u te pravne tokove  Evropske unije mi se prilagodjavamo na ovaj način i uz pomoć ovog ugovora moći ćemo da konkurišemo preko prekogranične saradnjr i kod nekih drugih Evropskih fondova i to je način da obezbedimo  sebi budućnost,” zaključio je Todorov.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je posetio Zaječar i nakon obilaska Romulijane i razgledanja Istorijskog arhiva u Zaječaru, prisustvovao je promociji Monografije i Bibliografije Arhiva pod nazivom „Timočka krajina Zaječar (1948 -2018).” Zaječar je jedan od važnijih srpskih gradova kada je reč o kulturi i tradiciji i grad bogatog i sadržajnog kulturnog života”, istakao je Vukosavljević.

„Ministarstvo kulture i informisanja u poslednjih nekoliko godina je zaista dosta toga učinilo, mada nikada nije dovoljno izdvojenih sredstava za kulturu, ali smi smo  u datim okolnostima, učinili dosta napora i finansijski pomagai različite Ustanove kulture i kulturne manifestacije u Zaječaru. Mi ćemo to nastaviti da činimo i u buduće. Naša politika, politika Ministarstva kulture Republike Srbije je politika decentralizacije kulturnog života, a to osim jedne šupljikave fraze koja se često izgovara mora da znači i pomoć ustanovama, institucijama, povećana ulaganja u kulturu, naravno i na lokalnom i na republičkom nivou. Duh kulturnog života mora da se prožima  u svaku varoš i svaki grad u srbiji. Zaječar je značajna destinacija  na kulturnoj mapi. Mi smo pre dolaska ovde posetili  Romulijanu  tu ima štošta da se uradi, sve je to lepo uradjeno  i u dobrom je stanju, ali postoje veliki potencijali za turistički razvoj. Mi ćemo imati razgovore i sa Republičkim zavodom i arheolozima  da vidimo šta još tu može da se učini. Za sada je dobro, a moglo bi biti još bolje. 70 godina postojanja jedne ustanove kulture kao što je arhiv u Zaječaru, koja marljivo radi, skuplja i čuva dokumentaciju, zapravo čuva DNK, da tako slikovito kažem,  našeg kulturnog i istorijskog razvoja, jeste veliki i značajan jubilej i čestitam svima ovu dobru i lepu tradiciju, a to čini Zaječar jednim vrlo važnim gradom. Tu su i biblioteka, pozorište, pozorišni festival, i tako dalje. Prema tome mi ćemo nastaviti da radimoi ono što nam je dužnost da nastavimo da pomažemo finansijski, tehnički i stručno, kada, ako i koliko je potrebno, ali na lokalnoj samoupravi i vrednim žiteljima grada i okoline je  da se trude i prave projekte  da se zalažu za projekte, a ministarstvo samo vrši svoj posao time što pomaže koliko najviše može,“ rekao je ministar kulture.

U Gradskoj upravi u Zaječaru, ministar se sastao  sa gradonačelnikom Zaječara, a nakon toga je u sali zaječarskog pozorišta prisustvovao Svečanoj akademiji „70 godina postojanja i rada Istorijskog arhiva u Zaječaru (1948 -2018)“.

 

Takođe pogledajte

Isplata posebne novčane naknade za jun

Isplata posebne novčane naknade za jun ove godine, uplatom na tekuće račune korisnika kod poslovnih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *