ponedeljak , jun 1 2020

“Čekajući rode” – Besplatan seminar za trudnice i porodilje (VIDEO)

Seminar pod nazivom „Sreću ne možeš da kupiš, sreću moraš da rodiš” namenjen budućim majkama  i porodiljama privukao je veliku pažnju. Na seminaru su govorili specijalista ginekologije i akušerstva dr Mirko Trailović i pedijatar dr Brankica Vasić.

 

O pripremi za porođaj, samom porodjaju, kontrakcijama, epiduralnoj ansesteziji i epiziotomiji govorio je specijalista ginekologije i akušerstva dr Mirko Trailović. “Najčešće pitanje koje trudnice postavljaju je kako ću se ja poroditi”, naglasio je dr Trailović.

 “Sam porodjaj se odvija kroz nekoliko faza. Postoje 4 faze porodjaja. Prva je faza DILETACIJA – kada se žena otvara i ona  najduže traje i najbolnija je. Druga je EKSKLUZIJA, odnosno faza kada plod, beba izlazi kroz porodjajni kanal, odnosno radja se i  to traje od pola sata do 45 minuta, a nakon toga nastupa treća faza porodjaj kada se radja posteljica  i četvrta postporodjajni deo. Ono što vi želite da dobijete  kao odgovor je šta je ono što je za vas najbolje. Mi kao ginekolozi uvek ćemo savetovati da se porodjaj odvija prirodnim putem iz više razloga. Zato što ono što je prirodno je i najbolje. Najbolje je i za majku i za dete. Oporavak za majku posle takve vrste porodjaja je relativno kratak, mogućnosti za nastanak komplikacija kod takve vrste porodjaja  su male  a s duge strane takva  vrsta porodjaja je najbolja i za bebu, jer je priroda tako udesila  da kad beba izlazi  iz porodjajnog puta  prvi put otvara usta  i to je prvi udah i tada su mogućnosti za razvoj  nekih komplikacija daleko manje  nego prilikom hiruškog porodjaja to jest carskim rezom. Nova je era, 21 vek i niko ne želi da trpi bolove i postoji mogućnost za obezboljavanje takve vrste porodjaja i koristi se neka vrsta  regionalne anestezije  u toku porodjaja vaginalnim putem. Postoje  dve  vrste  te anestezije: epiduralna i spinalna anestezija i neke velike razlike nema izmedju njih.”

Dr Brankica Vasić pedijatar je rekla da je pristalica prirodnog porodjaja.

U momentu kada se porodite prirodnim putem osećaj koji doživljavate tog momenta je neverovatan i zaboravite na bol i na sve ono prethodno što je bilo. Druga situacija ako se porodjaj završava carskim rezom vi ćete i dalje spavati vaša beba će udahnuti, spavati…izgubili ste njegovih 10 do 15, minuta što znači da sam više pristalica da svako ko može učestvuje u rodjenju svog deteta jer je to jedan od najlepših momenata u životu”, istakla je.

Doktorka Vasić je govorila o prednostima dojenja i uvođenju namirnica kod beba. Neposredno po rodjenju mama je iscrpljena i umorna a po preporukama Udruženja pedijatara i Svetske zdravstvene organizacije  na programu je Bebi frendli  što znači da beba mora biti uz majku  tako da će ona biti doneta majkama na prvi podoj  dva sata nakon rodjenja, objašnjava.

Beba po rodjenju je sposobna, odnosno ima svoje reflekse kojima može da obuhvati bradavicu i da počne prirodno da sisa. To je situacija kada je beba dobra, kada je porodjaj protekao uredno po bebu, ništa se nije desilo nije bilo komplikacija i beba će normalno uhvatiti dojku. Normalno nema mleka, može da se dobije kap do dve u toj situaciji u prvih 2 do 3 dana to su 72 sata i luči se mleko koje se zove kolostrum. To je gusta lepljiva tečnost u kojoj beba dobija od majke sve ono što ona može da pruži u tom trenutku to su sve hranljive materije i masti i protein i ugljeni hidrati i vitamin koje je mama unosila svojom ishranom tokom prethodnog perioda odnosno tokom trudnoće i dobija antitela. Antitela su najbolja odbrana koju beba može da dobije od vas. Sve što ste preležali tokom svog  života i sve sa čim ste došli vi u kontakt tokom svog života do rodjenja bebe je formiralo ustvari neki sistem koji pamti taj sistem odbrane su ustvari antitela koja će sada beba dobiti i biti zaštićena u narednom periodu mesec, dva, tri,šest meseci. Tako da je to nemerljivo za prvih 6 meseci života, a i za ceo život. Dokazano je da bebe koje sisaju su:manje sklone alergijama,manje sklone kožnim promenama,manje sklone astmi i problemima sa disajnim putevima,manje  imaju prolive, odnosno virusne prolive jer nemaju sklonst ka virusnim infekcijama i manje su sklone  ka gojaznošću kasnije tokom života i šećernoj bolesti odnosno dijabetesu”, objasnila je Dr  Vasić.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

 

 

Takođe pogledajte

Počinju probe završnih ispita

Polaganje završnog ispita, zbog aktuelne epidemije virusa korona, ove godine će se obaviti po izmenjenim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *