nedelja , januar 19 2020

“Čekajući rode” – Briga o reproduktivnom zdravlju žena počinje od rođenja (VIDEO)

Briga o reproduktivnom zdravlju žena počinje od rođenja, a posebno  je važna kod mladih žena, kada se dešavaju krupne promene u telesnom izgledu i funkcionisanju organizma, doživljavanju spoljašnjeg sveta, načinu razmišljanja i ostvarivanja kontakata sa drugim ljudima.

Ženu u tom period vrebaju mnoge opasnosti za nastanak poremećaja reproduktivnog zdravlja.

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svetu. Svake godine u svetu oko milion žena oboli od ove bolesti. U Srbiji svake godine oko 4600 žena oboli, a 1600 umre od ove teške bolesti. Prema statističkim podacima 1 od 8 žena tokom svog života oboli od ovog oblika raka, upozoravaju stručnjaci. U zaječarskom Zdravstvenom centru skrining raka dojke sprovodi se od 2015. godine, a 2017. na mamografski pregled odazvalo se svega oko 14 % žena. Od početka 2019. na pregled redovno ide tek svaka treća Zaječarka. Iako se na nivou cele Srbije, pa samim tim i na nivou grada Zaječara, sprovodi program skrininga, upravo u cilju ranog otkrivanja raka dojke, statistika pokazuje da naše sugrađanke ne vode dovoljno računa o svome zdravlju.

Doktorka Marija Zdravković, direktorka Kliničko bolničkog centra Bežanijska kosa, istakla je da se rak dojke danas može uspešno lečiti, ali je za bolji uspeh lečenja važno bolest otkriti u ranoj fazi.

Prof. dr Nebojša Ivanović, predsednik Srpskog – onkološkog društva istakao je da problem karcinoma dojke u velikoj meri opterećuje žene jer su svesne da im ta opasnost stalno preti.

Međutim, upravo preventivni pregledi i dobra informisanost mogu preduprediti da do toga ne dođe, a i ako dođe, da se otkrije na vreme, jer je tada izlečenje u velikoj meri moguće“, zaključio je dr Jovanović.

 Najveći broj mladih ljudi će u budućnosti poželeti da ima decu. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se izbegnu mnogi rizici  koji ugrožavaju zdravlje i plodnost. To predstavlja zdrav način života,odgovorno polno ponašanje I redovne preglede kod lekara.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Takođe pogledajte

Najčešći falsifikati novčanica od 500, 1.000 i 2.000 dinara

U Srbiji je u 2019. godini otkriveno 3.890 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca u dinarima, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *