ponedeljak , januar 18 2021

“Čekajući rode” – Klub beba, trudnica i mama u Zaječaru (VIDEO)

Februara meseca ove godine počeo je sa radom “Klub beba,trudnica i mama” u Zaječaru. Predstavnik  i psiholog  kluba je  Ivana Jordanov Miletić. Kako je Ivana istakla, nakon svojih nedoumica u toku trudnoće i problema , odlučila je da pomogne budućim mamama I onima koje to već jesu  kako bi kroz edukaciju unapredile svoje znanje.

Klub beba ,trudnica i mama osnovan je 2016.godine u Nišu. Cilj osnivanja je stručna edukacija mladih mama i trudnica.  Stručna edukacija obuhvata sve od vodjenja te trudnoće, porođaja, sam porođaj do nekih prvih dana sa bebom,pa čak i kasnije to neko detinjstvo i vaspitanje te dece.Grupa je poznata i po humanitarnom radu,poput pomoći deci sa malignim oboljenjima, kao i pomoć socijalno ugroženoj deci. Naše udruženje ima preko 10 000 registrovanih članica i od februara ove godine počeli smo da otvaramo filijale u 24 grada širom Srbije.Početak je naravno krenuo od Zaječara, ja sam predstavnik kluba, a imali smo otvaranje i jedan seminar koji je bio vrlo posećen i imao je odličan odziv. Neka svrha tih seminara je ta stručna edukacija. Na našim seminarima dolaze zdravstveni radnici iz raznih oblasti medicine u zavisnosti od zadate teme seminara. Članice imaju mogućnost da na kraju izlaganja doktora postave pitanja tako da one sa ovih seminara odlaze pune saznanja. Imamo dosta saradnika i zahvaljujući njima imamo osveženja, slatkiše i fotografije za uspomenu sa tih dešavanja… Posebno smo ponosni na naš projekat “Mamino mesto za dojenje” to je klupica koja u sebi ima postolje za presvlačenje.Prva takva klupica postavljena je u Niškoj banji i uveliko se radi na postavljanju takvih klupica i u ostalim gradovima,a nadam se uskoro I u Zaječaru”, istakla je Ivana.

Osnivač kluba je Melisa Osmanović iz Niša koja je za godinu dana uspela da sakupi 50 000 žena iz svih krajeva  i oformila zajednicu putem društvenih mreža.Kada je shvatila  da je interesovanje veliko,odlučila je da otvori i Udruženje sa istim ciljem i da ono što je radila u grupi na fejsbuku primeni uživo sa lekarima i članovima i članicama.

Mi nemamo svoje prostorije,ali imamo stranicu na fejsbuku, to je Klub beba,trudnica i mama i Klub beba, trudnica i mama Zaječar konkretno za sve zainteresovane iz Zaječara. Mi preko tih stranica objavljujemo dešavanja koje organizujemo i one se preko neta i prijavljuju za naše seminare. Seminari se u kontinuitetu održavaju jednom u dva,tri meseca. Na moje zadovoljstvo tu su i očevi koji isto pomno daju podršku majkama i isto postavljaju pitanja i aktivni su. Na poslednjem seminaru govorio je spec.ginekologije i akušerstva Dr Mirko Trailović i dr Brankica Vasić pedijatar. Tema je bila zanimljiva i aktuelna priprema za porodjaj, porodjaj i epidural, kao i problemi sa dojenjem, dojenje i uvodjenje nemlečne ishrane. Atmosfera je bila fantastična i dosta toga smo naučili i komentari prisutnih su bili pozitivni i odlični jer je bila interakcija koja je išla dvosmerno,znači one su postavljale pitanja,doktori odgovarali,a na kraju smo svima podelili poklone,a to je i naša karakteristika da na kraju seminara sve naše prisutne članice sa seminara ponesu neke  poklone naših saradnika. Najlepši  i najveći utisak je prostorija puna trudnih i nasmejanih budućih mama.Njihov najveći strah vezan je za porodjaj, jer se svi plaše nepoznatog i zato mi pozivamo sve trudnice da dodju kod nas kako bi se manje plašile i mnogo saznale i naučile i kako bi kroz ten eke slatke muke prošle što lakše”, naglasila je.

Ivana  kaže da je roditeljstvo promenilo na bolje.

Ja sam mama devojčice koja ima 3 godine. Od kada sam postala mama život mi se stvarno promenio,ali na bolje.Generalno to je jedan predivan osećaj.Generalno volim decu i životinje. Rodjenjem mog deteta kao da su mi se I emocije prema drugoj deci povećale,svet je postao lepši.Pričala sam sa suprugom da bih volela da postoji neka humanitarna organizacija koja je tu da pomaže deci i eto to se upravo i ostvarilo.Mislim da za decu nikada nije ni kasno ni rano.Na žalost većina se trudi da se finansijski obezbedi pa se tek onda odlučuju za roditeljstvo,ali ja mislim da je uz decu sve nekako lakše,barem u mom slučaju.Ranije dok nisam imala dete imala sam mnogo slobodnog vremena ,ali ništa nisam mogla da postignem u  odgovarajućem roku, sada imam dete i imam više obaveza, a sve postižem i čak više od planiranog”, kaže Ivana.

Klub beba trudnica i mama srađuje sa univerzitetima, školama, stručnim udruženjima, i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje se bave humanitarnim radom namenjenim bebama.

Sve trudnice koje žele mogu da nam se pridruže, a naši seminari su besplatni, kao i školica rodteljstva koja je u planu da počne sa radom od 30.septembra. Detalj za Školu roditeljstva “Roda”  nalaze se na našoj stranici,a školica će trajati 4 nedelje 3 sata nedeljno , ukupno 12 časova, a svaka trudnica će biti upoznata sa svim što prati trudnoću,pripremu za porodjaj, sam porodjaj i te neke prve dane sa detetom. Školicu ću voditi ja,a svake nedelje dolaziće drugi lekar iz odredjene oblasti medicine.Sve je besplatno,a svako koželi da nas pronadje može na fejsbuk stranici Klub beba,trudnica i mama i Klub beba,trudnica i mama Zaječar”, poručuje Ivana Jordanov Miletić psiholog i predstavnik Kluba beba, trudnica i mama u Zaječaru.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Takođe pogledajte

Isplata posebne novčane naknade za jun

Isplata posebne novčane naknade za jun ove godine, uplatom na tekuće račune korisnika kod poslovnih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *