četvrtak , avgust 13 2020

“Čekajući rode” – Kroz različite mere podstiče se rađanje u opštinama i gradovima (FOTO)

U Timočkoj Krajini živi staro stanovništvo, prosek je 47 godina. To je posledica stogodišnje izražene bele kuge, pa svako deseto naselje u ovom kraju ima manje od 100 stanovnika. Srbija je inače na poslednjem mestu u Evropi po broju rođenih u odnosu na broj umrlih.

Demografska slika Timočke Krajine  je veoma nevesela i to ilustruju podaci po broju rodjenih i umrlih po godinama”,istakao je Milan Jelenković načelnik Odeljenja republičkog  zavoda za statistiku Odeljenja u Zaječaru.

“Kladovo je imalo najveći broj stanovnika 1981. 33 376, da bi taj broj počeo da opada  i sveo se 2011. na 20 635”, rekao je Milan Jelenković načelnik Odeljenja republičkog  zavoda za statistiku Odeljenja u Zaječaru.

U januaru ove godine  je u Kladovskom porodilištu rođeno 5 beba, 2 devojčice i 3 dečaka.  To je za šestoro  dece manje u odnosu na januar 2018. godine  kada je u Kladovu rođeno 11 mališana. Prošle godine Kladovo je bilo bogatije  za 112  beba, jer su majke na svet donele 53 devojčica i 59 dečaka. U martu je u Kladovskom porodilištu rođeno 11 beba, u  aprilu  9,  a u maju 4 bebe. U julu i avgustu u Kladovu je rođeno 14 beba. U septembru 2019. godine  je u Kladovskom porodilištu majke sun a svet donele  7 beba, 3 devojčice
i 4 dečaka. Od početka 2019. godine u Kladovu je rođena 71 beba, 35 devojčica i 36 dečaka. Kada se uporedi sa istim periodom prošle godine , to je za 15 manje ,kada je za prvih devet meseci rođeno 86 beba.

Pre tri godine, porodilište Zdravstvenog centra u Kladovu dobilo je donaciju , CTG aparat i porođajni sto.

Za sufinansiranje mere populacione politike opštini Kladovo država je odobrila 5.506.300  dinara za projekat adaptacije dela zgrade u PU “Neven”  koji je prihvaćen na Javnom pozivu  ukupne vrednosti 6.478.000 dinara, jer je učešće jedinice lokalne samouprave 971.700 dinara .

Roditeljima novorođenčadi lokalna samouprava na ime jednokratne pomoći isplaćuje po 40.000 dinara, dok je za svako treće dete taj iznos stotinu hiljada dinara.

U budžetu opštine Kladovo za 2019. godinu opredeljeno je 600. 000 dinara za kupovinu udžbenika za učenike prvog razreda.  Ove godine u pet osnovnih škola u opštini Kladovo u prvi razred krenula su 132 mališana, što je za 13 više nego 2018. godine.

 “Roditelji đaka prvaka ove godine po prvi put nisu izdvajali novac za kupovinu udžbenika, s obzirom da je lokalna samouprava Kladovo za tu namenu obezbedila novčana sredstva iz budžeta” rekao je Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo. “Naša je obaveza da deci stvorimo optimalne uslove za njihovo odrastanje i školovanje i mi to svakim danom konkretnim aktivnostima činimo” naglasio je Nikolić.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Takođe pogledajte

Đerdap stavljen pod zaštitu Unesko

Đerdapska klisura i njeno zaleđe, delovi planinskih masiva Kučaj i Miroč, prvo su područje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *