utorak , februar 18 2020

“Čekajući rode” – Stvaranje zdravog i održivog ambijenta koji podržava svaku ženu (FOTO)

Prema podacima poslednjeg Popisa stanovništva iz 2011. godine u Srbiji živi ukupno 2.125.772 porodice. Od tog broja 70 procenata je porodica sa decom,među kojima prednjače porodice sa jednim detetom (51,8%). Slede porodice sa dvoje dece (40%), zatim sa troje(6,7% i četvoro dece (1,1%). Porodice sa petoro i više dece su najmanje zastupljene i ima ih svega (0,4%). U Srbiji prosečna porodica ima 1,6 dece, a stopa fertiliteta 1,48, i to nije dovoljno za obnavljanje stanovništva, istakla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović. Prema njenim rečima, žena našeg doba znatno se razlikuje od one iz prošlih vremena, gde je predominantna slika majke bila domaćica koja je bila zadužena za odgoj dece.

Jedna od najbitnijih promena sa kulturološkim značajem savremenog društva je emancijapica, promena uloga žene u privatnoj i javnoj sferi. Obrazovanje, zaposlenje, samoostvarivanje i aktivno učešće u društvenom životu samo su neke od životnih opcija kojima moderna žena teži”, naglasila je ministarka.

Cilj je da se u narednih deset do petnaest godina nivo stope rađanja u Srbiji poveća sa sadašnjih 1,46 na 1,85 deteta po ženi, kako je prediđeno Strategijom podsticanja rađanja. Teži se dostizanju poželjne  stope rađanja od 2,1 deteta po ženi, koja bi omogućila obnavljanje stanovništva. Strategija ima osam ciljeva, među kojima je ublažavanje ekonomske cene podizanja dece, što je već ostvareno kroz Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom”, naglasila je ministarka.

Ove godine dodeljena su bespovratna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike.

650 miliona dinara opredeljeno je za 85 opština. Ta suma je veća u odnosu na 2018. godinu, a čak pet puta više  u odnosu na 2017. godinu. Najviše sredstava opredeljo je za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju objekata predškolskih ustanova za 56 jedinica lokalne samouprave. Za tu namenu opredeljeno je 420 miliona dinara. Na taj način otvara se prostor za još 2000 novih mesta u vrtićima, naglasila je ministarka.  Podržana su i 22 mlada bračna para kroz sufinansiranje kuća i stanova i da će osim krova nad glavom sufinansirati i započinjanje sopstvenog biznisa za mlade bračne parove u ruralnim sredinama. Kako je dodala sredstva su obezbeđena i za 22 vozila i bicikle za službu patronaže u domovima zdravlja, kao i za neophodnu medicinsku opremu za unapređenje uslova rada u organizacionim jedinicama za ginekologiju zdravstvenih ustanova. Tom prilikom ministarka je naglasila da je veća pažnja posvećena savetovališnom radu, posebno u pogledu reproduktivnog zdravlja, edukacije adolescnata, vaspitača u predškolskim ustanovama, savetovališta za rani razvoj deteta i za unapređenje roditeljskih kompetencija i razvijanje partnerstva u razvoju dece, edukacije žena na selu, promociju očinstva i edukaciju romske populacije o imunicaziji.

Prof. Đukić Dejanović istakla je da Кabinet za demografiju i populacionu politiku posebnu zahvalnost duguje Nacionalnom savetu, kao i Savetu za populacionu politiku, uz čiju su podršku u protekle tri godine finansirane aktivnosti 161 opštine i grada sa više od 1,2 milijarde dinara. Ministarka je podsetila na to da je 2017. godine, kada je prvi put raspisan Javni poziv, finansirano 15 jedinica lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara, dok su prošle godine 61 gradu i opštini dodeljena sredstva u iznosu od 500 miliona dinara.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Takođe pogledajte

Danas je Dan državnosti Srbije

Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *