nedelja , jul 5 2020

„Čekajući rode“ – Tamo gde kreće industrija,gde kreće život, tu se rađaju bebe (FOTO)

U Boru se već decenijama beleži negativna stopa natalileta. „Nizak je  natalitet, ali imamo jednu dobru vest. Rodilo se više beba u ovoj godini nego u istom periodu prethodne godine, i to 110 beba više. Tako da nam je, to onako prvi parametar koji kaže – Tamo gde kreće industrija,gde kreće život, tu se rađaju bebe“, istakla je Slavica Đukić Dejanović  ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku .

To da se u  Boru  zaista rodi na 1000 stanovnika sedam beba, a umre 18 starih, proističe iz činjenice da je prosečna starost u ovom gradu blizu 45 godina s jedne strane, do sa druge strane da je očekivana dužina života kod muškaraca 70, a kod žena 78 godina,  i da se  to staro stanovništvo polako gasi. Bez obzira što vi primenjujete određene mere, ipak taj broj od 18 umrlih na 1000 stanovnika za godinu dana je dosta veliki broj, i ta negativna stopa nataliteta je još uvek visoka ali se polako i to popravlja, kroz ovaj broj od stotinak beba više rođenih nego prošle godine”. Na nepovoljnu demografsku sliku u Boru osim sve zastupljenije starije populacije, a samim tim i sve manje radno sposobnog stanovništva, dodatno utiče i odliv mladih ljudi. “ Migracije su civilizacijska realnost, i vi ne mođžete nikom zabraniti , niti reći to za tebe nije dobro.

To je prosto slobodna volja svakog čoveka, da odluči gde će početi svoj život, porodični, profesionalni itd.Onog momenta kada vi stvarate bolje uslove mladom čoveku ,on  kaže , pa stani ovde sam se rodio, poznajem sve, imam krov nad glavom, želim ovde da ostanem. Kroz naše programe 650 miliona dinara praktično smo  podelili opštinama i gradovima u okviru ministarstva , odnosno Kabineta na čijem sam ja čelu za podsticaje pronatalitetne politike i za upravljanje migracijama. Kada date finansijska sredstva za startup poslove, da otpočnu mladi ljudi neki posao, tamo gde već imaju stan ili kuću onda oni donose odluku da tu i ostanu, da tu formiraju porodice”, istakla je ministarka tokom posete Boru.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Takođe pogledajte

Veća prava za zaposlene u predškolskim ustanovama

Ministar prosvete Mladen Šarčević potpisao je sa predsednicima resornih sindikata dopunu posebnog kolektivnog ugovora za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *