četvrtak , avgust 13 2020

“Čekajući rode” – U 2019. godini 13 parova dobilo sredstva za vantelesnu oplodnju u Zaječaru (FOTO)

Fondacija za podsticaj rađanja dece u Zaječaru je prestala sa radom 13. decembra 2016. godine. U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i na osnovu naloga nadležnog ministarstva,  tog dana utvrđen je Predlog odluke o prestanku rada Fondacije za podsticaj rađanja, a kako bi bila očuvana humana delatskost koju je do tada Fondacija obavljala, doneta je odluka da se formira Budžetski fond za podsticaj rađanja dece na teritoriji grada Zaječara.

Budžetski fond za podsticanje rađanja dece na teritoriji Zaječara i Komisija za podsticanje rađanja dece, raspisali su konkurs prošle godine za dodelu novčanih sredstava , za vantelesnu oplodnju . Sredstva su raspoređena  u skladu sa Programom za spovođenje  mera za podsticanje rađanja dece u iznosu od tri miliona dinara. Opšti cilj programa je pružanje finansijske pomoći bračnim parovima u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji.

Prioriteti u dodeli sredstava 2018. godine imali su bračni parovi koji leče primarni sterilitet i koji konkurišu po prvi put.

2019. godine raspisan je konkurs za dodelu novčanih sredstava za vantelesnu oplodnju, iz budžeta grada Zaječara, u skladu sa Programom za spovođenje mera za podsticanje rađanja dece na teritoriji grada. Ukupna raspoloživa sredstva za spovođenje mera za podsticanje rađanja dece na teritoriji grada iznose tri milona dinara, a iz tekuće budžetske rezerve još 900. 000 dinara za ovu godinu.

Pravo učešća na konkursu imali su parovi sa prebivalištem na teritoriji grada Zaječara. I na osnovu dostavljene dokumentacije, 13 parova  dobil o je novčana sredstva  za vantelesnu oplodnju.  Iznos pomoći koja se dodeljuje utvrdila je Komisija u svakom konkretnom slučaju u zavisnosti od troškova lečenja i materijalnog položaja supružnika.

 

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Takođe pogledajte

Đerdap stavljen pod zaštitu Unesko

Đerdapska klisura i njeno zaleđe, delovi planinskih masiva Kučaj i Miroč, prvo su područje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *