sreda , jun 3 2020

“Čekajući rode” -U pronatalitetnu politiku biće uloženo preko 200 miliona evra (FOTO)

Umesto sadašnjih 100 000 dinara majke u Srbiji ubuduće bi za prvo dete mogle da dobijaju od 300 000 do 350 000 dinara, najavila je Maja Gojković predsednica Skupštine Srbije. Ona je rekla da će u narednom periodu u pronatalitetnu politiku biti uloženo preko 200 miliona evra, sa ciljem da se omogući vantelesna oplodnja svim zainteresovanim parovima. Kako je objasnila, namera je da se poveća I jednokratna pomoć za prvo dete sa 100 000 na 300 000 ili 350 000 dinara u naredne dve godine. 2019. godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera  populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego prošle i pet puta više nego 2017. godine.

Povećanje nataliteta jedan je od prioritetnih zadataka u opštinama i gradovima u Timočkoj krajini.

Grad Zajеčar raspisao jedva konkursa za za kupovinu kuća mladim bračnim parovima na sеlu. Za izbor kandidata, parova za dodеlu sеoskih kuća sa okućnicom na tеritoriji grada Zajеčara i za pribavljanjе sеoskih kuća sa okućnicom bračnim i vanbračnim parovima na tеritoriji grada Zajеčara. Konkursom za izbor kandidata, parova  za dodеlu sеoskih kuća sa okućnicom na tеritoriji grada Zajеčara ćе biti obuhvaćеni bračni i vanbračni parovi koji nеmaju stambеni prostor u vlasništvu ili suvlasništvu. Konkursom za pribavljanjе sеoskih kuća sa okućnicom bračnim i vanbračnim parovima na tеritoriji grada Zajеčara obuhvaćеni su vlasnici nеpokrеtnosti kojе sе nalazе u sеoskim nasеljеnim mеstima izvan gradskih i prigradskih nasеlja.

Nedavno je u Knjaževcu na opštinskom veću usvojena odluka o finanisjkoj podršci porodicama sa decom. Branislav Josifović šef Kabineta predsednika opštine je istakao: ”Ova odluka predviđa sve one nove mere, koje smo najavljivali u toku ove godine. Najvažnije izmene su da ćemo od ove godine imati stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente, gde će predviđati za studente prosek preko 8, a za učenike plasman na republičko takmičenje. Odvojili smo socijalnu kategoriju, a poseban konkurs će biti za učenike i studente iz društveno osetljivih grupa i poseban konkurs za učenike i studente iz porodica koje imaju troje, četvoro ili više dece”.

U Boru je održana radionica na kojoj se govorilo o usklađivanju rada i roditeljstva. Prisutnima su predočeni načini kako se mogu uskladiti porodične i profesionalne obaveze. Na radionici su prisustvovale medicinske setre i vaspitači Predškolske ustanove za decu “Bambi” koja je uključena u realizaciju projekta Kabineta za demografiju i populacionu politiku. Ova ustanova je proširila kapapcitete za smeštaj dece i promenila radno vreme.  Tako da Ustanova za decu “Bambi” u Boru ima radno vreme i popodne, za decu roditelja koji rade u smenama.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

 

Takođe pogledajte

5.juna počinje isplata poljoprivrednih I vojnih penzija

U petak 5.juna penzije za maj mesec dobiće poljoprivredni I vojni penzioneri. 10. juna počeće …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *