nedelja , novembar 17 2019

“Čekajući rode” -U pronatalitetnu politiku biće uloženo preko 200 miliona evra (FOTO)

Umesto sadašnjih 100 000 dinara majke u Srbiji ubuduće bi za prvo dete mogle da dobijaju od 300 000 do 350 000 dinara, najavila je Maja Gojković predsednica Skupštine Srbije. Ona je rekla da će u narednom periodu u pronatalitetnu politiku biti uloženo preko 200 miliona evra, sa ciljem da se omogući vantelesna oplodnja svim zainteresovanim parovima. Kako je objasnila, namera je da se poveća I jednokratna pomoć za prvo dete sa 100 000 na 300 000 ili 350 000 dinara u naredne dve godine. 2019. godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera  populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego prošle i pet puta više nego 2017. godine.

Povećanje nataliteta jedan je od prioritetnih zadataka u opštinama i gradovima u Timočkoj krajini.

Grad Zajеčar raspisao jedva konkursa za za kupovinu kuća mladim bračnim parovima na sеlu. Za izbor kandidata, parova za dodеlu sеoskih kuća sa okućnicom na tеritoriji grada Zajеčara i za pribavljanjе sеoskih kuća sa okućnicom bračnim i vanbračnim parovima na tеritoriji grada Zajеčara. Konkursom za izbor kandidata, parova  za dodеlu sеoskih kuća sa okućnicom na tеritoriji grada Zajеčara ćе biti obuhvaćеni bračni i vanbračni parovi koji nеmaju stambеni prostor u vlasništvu ili suvlasništvu. Konkursom za pribavljanjе sеoskih kuća sa okućnicom bračnim i vanbračnim parovima na tеritoriji grada Zajеčara obuhvaćеni su vlasnici nеpokrеtnosti kojе sе nalazе u sеoskim nasеljеnim mеstima izvan gradskih i prigradskih nasеlja.

Nedavno je u Knjaževcu na opštinskom veću usvojena odluka o finanisjkoj podršci porodicama sa decom. Branislav Josifović šef Kabineta predsednika opštine je istakao: ”Ova odluka predviđa sve one nove mere, koje smo najavljivali u toku ove godine. Najvažnije izmene su da ćemo od ove godine imati stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente, gde će predviđati za studente prosek preko 8, a za učenike plasman na republičko takmičenje. Odvojili smo socijalnu kategoriju, a poseban konkurs će biti za učenike i studente iz društveno osetljivih grupa i poseban konkurs za učenike i studente iz porodica koje imaju troje, četvoro ili više dece”.

U Boru je održana radionica na kojoj se govorilo o usklađivanju rada i roditeljstva. Prisutnima su predočeni načini kako se mogu uskladiti porodične i profesionalne obaveze. Na radionici su prisustvovale medicinske setre i vaspitači Predškolske ustanove za decu “Bambi” koja je uključena u realizaciju projekta Kabineta za demografiju i populacionu politiku. Ova ustanova je proširila kapapcitete za smeštaj dece i promenila radno vreme.  Tako da Ustanova za decu “Bambi” u Boru ima radno vreme i popodne, za decu roditelja koji rade u smenama.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

 

Takođe pogledajte

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Rok za uplatu četvrte rate godišnjeg poreza na imovinu koji se plaća na osnovu rešenja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *