četvrtak , avgust 13 2020

“Čekajući rode” – Žene sve kasnije postaju majke (FOTO)

Tokom poslednjih nekoliko decenija, žene se sve kasnije odlučuju na potomstvo i da ostanu u drugom stanju. Ovo je postalo trend zato što se društvo promenilo, a to je nešto na šta doktori ne mogu da utiču. Neki podaci pokazuju da se i broj dece koju su rodile žene starije od 40 godina drastično povećao.

 „Naša kultura, tradicionalna i patrijahalna kakva je bila do sada je imala imperativ da žena posle završene srednje škole ili fakulteta uđe u brak,zasnuje porodicu i rodi prvo dete. Sada godinama unazad je nekako drugačije.Žene kasnije stupaju u brak i kasnije rađaju prvo dete“, istakla je psiholog Dragana Petrović.

Razloga je više,jer je emancipacija žene i rodna ravnopravnost donela svoje. Danas je ženi prioritet da se obrazuje,zaposli,da se finansijski, materijalno situira da se stambeno obezbedi i da nadje pravog partnera sa kojim može da osnuje porodicu i da ima decu. Sve ovo što sam nabrojala je puno aktivnosti za jednu ženu  i treba puno godina za to.Sve više je podataka koji pokazuju da žena rodi u trideset i nekoj ,četrdeset i nekoj, čak jedna poznata glumica je dete rodila u pedeset drugoj godini. Prioritete koje žena sada sebi stavlja i ispunjenje tih potreba,želja ,namera za svoj život negde produžavaju taj period stupanja u brak i rađanje prvog deteta.U odnosu na ranije se to promenilo,ali novi način života i proboj žene u sve sfere života i potreba žene da se obrazuje i da napravi svoju karijeru i da upozna pravog parnera od kog će da ima podršku da bi formirala porodicu i imala dete to su sve uzroci koji su doveli do svega toga“, naglasila je.

Stručnjaci ističu da s godinama  se stiče i bolji pogled na perspektivu u životu. Žene koje se kasnije odluče na majčinstvo potrošile su na ulaganje u sebe, imaju  više životnog iskustva, bolju viziju budućnosti i znaju  tačno šta žele, a to će im pomoći u vaspitanju deteta.

Medicina kaže da je najbolji period za radjanje dece izmedju 20.te i 29.te godine ,taj period je period kada je žena fiziološki najspremnija za tu ulogu,kada su reproduktivni organi najspremniji  i najzdraviji i medicina kaže to je taj period. Medjutim žene su danas zdravije nego što su nekada bile.Život žene je nekada bio do 50.te godine sada do 85. kako kaže statistika,tako da i to je nešto što omugćava da žena može i fiziološki da iznese kasniju trudnoću prvu,drugu,eventualno treću trudnoću u četvrtoj,petoj deceniji života. Sve se promenilo i žena pokušava da svoje potrebe prilagodi savremenim trendovima i da zadovolji svoje potrebe i da bude uspešna u svojoj karijeri, da bude dobar partner u braku i da bude dobra majka i to je sada puno obaveza koje žena treba da uradi u nekom periodu od 20.te do 50.te godine. Neka statistika kaže da je na primer 2010.godine bilo oko 500 žena koje su rodile u petoj deceniji,znači od 40.te pa na dalje, a 2018. je duplo više žena rodilo u petoj deceniji tako da nam je priroda to negde omogućila, uslovi života takodje,a žena na taj način može da ostvari neke svoje želje vezane za karijeru i neku finansijsku stabilnost i samostalnost“,rekla je Petrović.

Za dobro majčinstvo godine ne predstavljaju prepreku.

Dobra majka može da bude i žena koja se ostvarila u toj ulozi u kasnijim godinama. Sve je to individualno i žena može da bude dobra majka i u 25.toj  I u 45.toj. sve je to individualno i zavisi od njenog vaspitanja,njenog stava prema podizanju dece njenog odnosa sa partnerom i mnogo je tu faktora koji utiču.Ne možemo generalno da kažemo da žena koja je postala majka u 47.ne može da bude dobra majka jer je stara,na primer i ne može da prati potrebe deteta i to jednostavno nije tačno i sve je individualno jer imate žene koje rode u 25.toj pa ne budu dobre majke. Žena koja se ostvarila u svom poslu,izgradila karijeru koja je finansijski situirana koja ima tu stabilnost koja je sigurno u 30.toj zrelija i može da zna ko je dobar partner za nju može da bude i dobra majka,jer takva žena reši da bude majka planski, a ne stihijski.Takva žena se informiše u toku svoje trudnoće o svemu što je vezano za tu trudnoću,o tome šta je porođaj,kako se ponašati posle porodjaja,kako vaspitavati to dete i tako dalje , tako da je to jedan proces vrlo individualan,ali ne mislim da je loš,“naglasila je psiholog Dragana Petrović.

Sa godinama ljudi postaju svesni da vreme leti i koliko je važno  da se vreme troši na bitne i prave stvari, kao što je dete i njegovo vaspitanje.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva  kulture I informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Takođe pogledajte

Đerdap stavljen pod zaštitu Unesko

Đerdapska klisura i njeno zaleđe, delovi planinskih masiva Kučaj i Miroč, prvo su područje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *