četvrtak , avgust 22 2019

Dan zaječarskog pozorišta

Mjuzikl “Cigani lete u nebo”, u režiji Desimira Stanojevića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Niš toliko je oduševio probirljivu zaječarsku publiku da ga je nagradila ovacijama i gromoglasnim aplauzom, a aplaudirala je i tokom njegovog trajanja.

Mjuzikl je odigran povodom Dana zaječarskog pozorišta, u znak sećanja na prvu predstavu izvedenu 2. februara 1947 godine. Tokom 72 godine postojanja profesionalnog pozorišta izvedene su 432 premijere, a ovo je prvi mjuzikl koji je izveden u Zaječaru.

Za reditelja Desimira Stanojevića njegovo izvođenje u zaječarskom pozorištu predstavlja neki vid premijere, jer je prvi put odigran van matične scene u Nišu. Romantična ljubavna priča o ljubavi Rade i Zobara, o čergama u kojima nema poniznih i slabih Cigana i gde ljudi vole život, pesmu i igru, upotpunjena tradicionalnom ruskom ciganskom muzikom nastala je u saradnji Desimira i njegove supruge Nade Stanojević po motivima pripovetke Maksima Gorkog ,,Makar Čudra”.

,,U planu je da zaječarsko pozorište pripremi svoj mjuzikl koji bi režirao Desimir Stanojević, sa našim glumcima ali i sa gostima i da napravimo kvalitativan pomak u repertoaru“ kaže Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović”.

Povodom dana zaječarskog teatra uručene su jubilarne nagrade zaposlenima za 10, 20 i 35 godina rada.

Ovogodišnji dobitnici su Vujadin Milošević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Gorica Ilić, Mirko Stokić, Miloš Petković i Ljubinka Lukić.

Takođe pogledajte

Održan Ilindanski sabor u Šipikovu

U subotu 03. avgusta u Šipikovu održan je šesnaesti po redu Ilindanski sabor. Nakon svečanog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *