subota , februar 23 2019

Do “tela za plažu” u 12 koraka, za 12 dana!

Ukratko, najvažnije je da vodite računa o količini hrane i da pijete dovoljno vode, a ovaj plan će pomoći da brže stignete do cilja:

Koristite manji tanjir

Ako hranu sipate u manji tanjir, vaš obrok delovaće veće nego što jeste. Pun tanjir, bez obzira na njegovu veličinu “zavara” mozak, tako da mislite da jedete ceo, veliki obrok.

Držite se plave

Nedavna istraživanja pokazala su da ljudi generalno jedu manje kad je veći kontrast boja tanjira i hrane koja se na njemu nalazi. Ako jedete iz plavog posuđa, naročito ako je u pitanju tamnoplavo, brže ćete imati osećaj sitosti, što je zgodan trik koji će vam pomoći da istrajete u kontroli veličine porcija.

Kašičica umesto kašike

Ako umesto supene kašičice koristite kafenu, hranu ćete konzumirati u manjim zalogajima, što će vam poboljšati varenje i brže vas zasititi.

Razmišljajte o hrani koju jedete

Žvaćite sporo i uživajte u ukusu. Na taj način će vam hrana više prijati, a osim toga dajete mozgu dovoljno vremena da shvati da ste siti na vreme.

Nikad nemojte grickati nešto dok gledate televiziju

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu dok gledaju filmove ili serije razviju naviku tako što prosto povežu te aktivnosti i onda automatski sebi spremaju grickalice pre nego što puste film, na primer, iako uopšte nisu gladni. A onda ih, kad su već tu, i pojedu, naravno.

Jedite kad ste gladni

Nemojte se strogo pridržavati “preporučenog” vremena obroka. Prilagodite vreme obroka svom dnevnom rasporedu i svojim navikama, prenosi “Dejli mejl”.

Ne morate da pojedete sve iz tanjira

Ako ste siti, to je to. Jedite samo onoliko koliko vam je potrebno da se zasitite, tako ostajete na bezbednoj “udaljenosti” od “zone prejedanja”.

Secite hranu na male zalogaje

Ako sečete sasvim male zalogaje, produžićete vreme obroka, a to opet vodi krajnjem cilju – bićete siti a poješćete manje, jer što sporije jedete veća je šansa da telo u pravom trenutku prepozna kad vam je dosta.

Perite zube posle obroka

Ukus mentola će umanjiti želju za nečim slatkim ili sokovima i gaziranim pićima.

Gladni ste ili vam je dosadno?

Ponekad, imamo osećaj da smo gladni iako se zapravo samo dosađujemo. Ako ste svesni da ste skoro jeli, a imate potrebu da nešto gricnete, prošetajte se malo, čitajte ili nešto slično. To će vam okupirati misli, i shvatićete da u stvari nemate potrebu za hranom.

Osim toga, dobar trik je i da popijete vodu, pošto ponekad mozak “pomeša” osećaj gladi i žeđi. Dakle, ako vam se nešto “prijede” u toku dana, prvo popijte čašu vode, biljni čaj bez šećera… pa onda vidite da li ste stvarno gladni. U najvećem broju slučajeva će se ispostaviti da niste.

Ako znate da vas čeka veliki događaj, “pričuvajte se”

Ako ste pozvani na neku večeru, žurku ili roštilj, jedite lakšu hranu tog dana. Ali, nemojte dozvoliti sebi ni da pregladnite, pošto ćete se onda prejesti kad se konačno dokopate hrane.

Pametno birajte užine

Ako u toku dana osetite potrebu za hranom, neka vaše užine budu malo jogurta sa voćem, bademi, sveže voće ili kockica, dve tamne čokolade.

Izvor: mondo.rs / Foto: pixabay

Takođe pogledajte

Gledajmo na život kao na dečju igru u kojoj ništa nije ozbiljno osim poštenja!

Citati poznatih intelektualaca o životu koji oplemenjuju čoveka i koje uvek iznova treba pročitati Sve …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *