nedelja , decembar 17 2017
Beograd, 10. oktobra 2017.- Predsednik Aleksandar Vucic (D) docekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Turske Redzepa Tajipa Erdogana (2D), koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Za Erdogana je priredjen svecani docek, uz postrojenu Gardu i intoniranje himni dve zemlje, a pored predsednika Vucica, turskog zvanicnika docekali su i clanovi Vlade Srbije. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

ERDOGAN U BEOGRADU Vučić svečano dočekao turskog predsednika, razgovarali u ČETIRI OKA više od sat vremena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana, nakon čega je usledio razgovor u četiri oka dvojice državnika, koji je trajao nešto više od sat vremena.

Erdogan je u Beograd doputovao sinoć, a na aerodromu su ga dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.

Danas počinje zvanični deo njegove dvodnevne posete Srbiji, a Erdoganu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje himne i obilazak počasnog stroja garde.

Predsednici Turske i Srbije Erdogan i Vučič razgovarali su danas u Palati Srbija nešto duže od jednog sata, a potom su nastavili razgovor na plenarnom sastanku sa članovima delegacija dve zemlje.

Očekuje se da će posle plenarnog sastanka Srbija i Turska potpisati nekoliko međudržavnih sporazuma, potom će se Erdogan i Vučić obratiti novinarima.

Takođe, Vučić i Erdogan danas će učestvovati i na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija-Turska, gde će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

Turski bezbednjaci i SAJ

Posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji prati veliki broj novinarskih ekipa i visoke mere obezbeđenja.

U oklini Hotela Hajat, gde će se po podne dvojica predsednika obratiti učesnicima Poslovnog foruma Srbija-Turska, raspoređeni su naoružani turski bezbednjaci i pripadnici SAJ.

Izložba u Erdoganovu čast

Vučić i Erdogan pre nego što su otpočeli tet-a-tet razgovore, obišli su izložbu u Palati Srbija, koja je priređena u čast turskog predsednika.

Reč je o postavci koju je priredio Arhiv Srbije, a u kojoj se nalaze dokumenta iz 17, 18. i 19. veka, među kojima su hatišerifi, ustavi, mape, dilpomatska prepiska na strarom turskom i srpskom jeziku.

Među eksponatima je i turski pečat koji je koristio Miloš Obrenović u prepisci sa turskom stranom, kao i mapa Beograda iz 18. veka koju su koristili turski upravnici grada u tom periodu.

Turski predsednik mogao je da vidi diplomatske izveštaje srpske delegacije iz Istanbula, kao i izveštaj o izboru kneza Aleksandra Karađorđevića iz 1842. godine i Turski ustav iz 1838. godine u prevodu na srpski jezik.

Veliki deo izloženih dokumenata je na staroturskom jeziku.

Jedan deo dokumenata iz 18. i 19. veka preveden je na turski jezik i izdat u posebnoj zbirci, koju će predsednik Srbije pokloniti turskom kolegi.

Sutra poseta Novom Pazaru

Sutra, 11. oktobra, Erdogan će posetiti Novi Pazar, Rašku, Kraljevo, Sjenicu, Tutin, Prijepolje, Novu Varoš i Priboj, a u sklopu posete, obaviće se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju.

Sa Erdoganom, u Srbiju je došlo i 185 turskih privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiju.

Izvor: BLIC

Takođe pogledajte

Stefanović: Strane službe SVE JAČE deluju u Srbiji

Strane službe pojačale su delovanja usmerena ka Srbiji i imamo informacije da će te aktivnosti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *