nedelja , januar 20 2019

Festival za decu “Zaječar”

Deveti međunarodni dečiji festival „ZajeČAR“ biće održan u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ od 11. do 15 maja. Imaćemo goste  iz Bugarske i Hrvatske  i u glavnom i u pratećem programu. Svečano otvaranje biće upriličeno  u petak u 18 sati, a otvoriće ga dečji penik Ljubivoje Ršumović koji će dan kasnije održati i promociju knjige”, najavio je Miloš Djuričić umetnički direktor zaječarskog teatra i član žirija.  Žoro Ivanov član žirija dečjeg festivala i reditelj predstave “Tajanstvena fioka” zaječarskog teatra je izrazio zahvalnost  upravi zaječarskog pozorišta  i gradu što će imati priliku da pokažu svoje  iskustvo i umetnost, kao i da razmene iskustvo sa kolegama iz Srbije. Najavio je da iz Bugarske stiže nešto novo i nesvakidašnje i izrazio uverenje da će publika uživati na dečjem festival. Predstava Vidinskog teatra “Bajka o ribaru i ribici “ po tekstu Aleksandra Puškina je potpuno nova i drugačija od ostalih. Igra se pod  specifičnom ultravioletnim osvetljenjem, bez reči je i ima muzičku pratnju. Obišla je skoro ceo svet, poslednji put je bila u Seulu u Južnoj Koreji. Na Međunarodnom festivalu “Pif” u Zagrebu u Hrvatskoj, predstava je osvojila prvu nagradu” naglasio je Ivanov.

Prvog dana festivala biće izvedena predstava Državno-lutkarskog pozorišta iz Vidina „Bajka o ribaru i ribici“, a u subotu, 12. maja, najmlađi će moći da uživaju u predstavi „Kaštanka“, koprodukciji Kazališta iz Virovitice i Kazališta lutaka iz Zadra. U nedelju, 13. maja biti izvedena predstava kruševačkog pozorišta „Ružno pače“. U ponedeljak, 14. maja, glumci niškog pozorišta izvešće predstavu „Damojed“, dok će u utorak 15. maja, mališani moći da pogledaju premijeru predstave zaječarskog pozorišta „Tajanstvena fioka“. Sve predstave počinju u 18 sati.

Pre svake predstave klovn Panajot Canev, koji stiže iz sofijskog  Pan teatra, zabavljaće publiku ispred zaječarskog pozorišta, naglasio je Đuričić.

U pratećem programu festivala, 12. maja biće organizovana promocija knjige Ljubivoja Ršumovića, od 11 h,  za 13. maj u organizaciji gostiju iz Burgasa u Bugarskoj, zakazana je radionica lutkarstva pod nazivom „Aj em“, dok će 14. maja od 19 h biti priređena promocija zbirke pesama Gordane Vlaisavljević „Šišanje jednog lava“.

Kako je istaknuto na konfrenciji za novinare, komplet ulaznica za dečji pozorišni festival  košta 1000 dinara, a ukoliko preostane slobodnih mesta prodavaće se i pojedinačne karta po ceni od 250 dinara. Miloš Đuričić je najavio još jedan događaj u vreme održavanja festivala, a to je rok koncert grupe DEATH SAW iz Beograda, koji će biti održan u sali pozorišta “Zoran Radmilović” u subotu 12. maja od 22 sata. Frontmen grupe je Đorđe David,  glumac i  muzičar. Cena ulaznice za koncert je 100 dinara.

 

 

Takođe pogledajte

“Novogodišnji slučaj čarobnice Lili” oduševio mališane u Maloj Jasikovi

Predstava zaječarskog teatra ,,Novogodišnji slučaj čarobnice Lili”, u adaptaciji i režiji Nataše Petrović, oduševila je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *