nedelja , mart 29 2020

„Formiranje mreže za unapređenje zaštite životne sredine od zagađivača u rudarskim prekograničnim oblastima“ (VIDEO)

U sali Mesne zajednice u selu Slatina kod Bora je  održana  je radionica u okviru realizacije projekta Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumuniјa-Srbiјa pod nazivom: „Formiranje mreže za unapređenje zaštite životne sredine od zagađivača u rudarskim prekograničnim oblastima“ . Organizator radionice bio je Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru, partner na navedenom projektu, uz suorganizaciju Univerziteta Politehnika iz Temišvara u Rumuniji. Radionici su pored članova projektnog tima iz Bora i Temišvara, prisustvovali meštani i predstavnici lokalne i mesne zajednice Slatina. Na radionici je bilo prisutno 50 učesnika. Pozdravnu reč i dobrodošlicu ispred Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor uputio je dr Daniel Kržanović, koordinator projekta.

 Prezentacija projekta NETMIN predstavljena je od strane prof. dr Cornelie Muntean, rukovodioca projekta.

U okviru radionice, održana su i tri predavanja koja su prezentovali eminentni stručnjaci u svojim oblastima – medicini, poljoprivredi i zaštiti životne sredine, i to: Doktor Goran Golubović, lekar, govorio je o uticaju teških metala na fetus u razvoju i odojčad. Potom, je diplomirani inženjer poljoprivrede za ratarstvo Zvonimir Firicki, govorio o posledicama emisije gasova, partikulata i tečnih produkata proizvodnje na poljoprivrednu proizvodnju.

Na kraju je dr Daniela Urošević, diplomirani inženjer rudarstva, član tima projekta NETMIN prikazala rezultate hemijske analize uzorkovanog zemljišta u okolini grada Bora sa analizom uticaja na okolno stanovništvo. Prikazani su rezultati sa uzorkovanih zemljišta u okviru dosadašnje realizacije projekta NETMIN.

Nakon predavanja usledila je diskusija i zaključci u vezi uticaja zagađenja u prekograničnim rudarskim oblastima na životnu sredinu sa akcentom na područje Slatine, koje se smatra jednim od najzagađenijih na teritoriji opštine Bor. U diskusiju su učestvovali i sami meštani mesne zajednice Slatina, koji su iskazali interesovanje da se i na njihovim parcelama izvrši uzorkovanje zemljišta u cilju definisanja sadržaja teških metala i nivoa zagađenja, i naravno njegovog smanjenja. Takođe, meštani sa područja mesne zajednice Slatina pozvani su da se pridruže formiranju mreže za unapređenje zaštite životne sredine.

Takođe pogledajte

Uputstvo građanima Zaječara za ostvarivanje prava na besplatan obrok!!!

Na osnovu Zaključka Štaba za vanrеdnе situacijе grada Zajеčara, o ostavrivanju prava na bеsplatan obrok …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *