nedelja , decembar 17 2017

IX NAUČNO – STRUČNI SKUP „ISTORIJA MEDICINE, FARMACIJE, VETERINE I NARODNA ZDRAVSTVENA KULTURA“

Naučno-stručni skup, deveti  po redu, pod nazivom „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“ održan je u Zaječaru. Na otvaranju skupa u galeriji zaječarskog arhiva prisutnima su se obratili diektor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ Velibor Todorov, doktor Petar Paunović, direktor Rajačke škole zdravlja, kao i direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Gamzigrad doktor  Rade Kostic. Ovaj naučno stručni skup je medjunarodnog karaktera a pored gostiju iz Srbije tu su i gosti iz Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije. Deveti  sastanak istoričara medicine  i zdravstvene  kulture je od izuzetnog značaja, istaknuto je na otvaranju.

„ Ovaj sastanak je dao veliki doprinos izučavanju lokalne istorije medicine i zdravstvene kulture i imamo oko 3 000 stranica štampanog materijala. Mi već 3 godine imamo obavezne teme o velikom ratu, tako da će i ove godine biti teme o proboju Solunskog fronta i na taj način ćemo dati doprinos istoriji srpskog saniteta. Ovde mogu da se čuju stvari  koje nikada do sada nisu objavljene u Srbiji. Jedan referat će govoriti o psihičkim poremećajima kod vojnika i stanovništva u vezi sa ratovanjem. Rajačka škola zdravlja  je stalni saosnivač ovog sastanka sa Istorijskim arhivom u Zaječaru i ja ću govoriti o temi u vezi zdravstvene kulture u selu Valakonje 80-tih  godina prošlog veka”, istakao je učitelj zdravlja doktor  Petar Paunović.

“Ovaj naučno stručni skup je osnovan pre 9 godina, entuzijazmom nekoliko ljudi. Cilj je pre svega da otrgnemo od zaborava sve ono što je bilo vredno u zdravstvu, farmaciji i veterini i da tim primerom novim istraživačima i naučnim radnicima pokažemo da su i u prošlosti razne inovacije mogle da doprinesu razvoju nauke kako bi što bolje lečili i ljude i životinje. Ove godine prezentovano je 20 radova,” rekao je diektor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ Velibor Todorov.

Nakon svečanog otvaranja usledila je prezentacija radova, zatim diskusija, kao i promocija Zbornika radova sa VIII naučno-stručnog skupa. Organizatori IX naučno-stručnog skupa su Istorijski arhiv „Timočka krajina“ Zaječar, Institut za savremenu istoriju Beograd, Arhiv Srbije Beograd, Srpsko lekarsko društvo –podružnica Zaječar i Rajačka škola zdravlja.

Takođe pogledajte

Sutra i u subotu takmičenje iz teorije muzike i solfeđa

U Osnovnoj muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac” u Zaječaru, 15. i 16. decembra  održaće se 6. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *