nedelja , jul 5 2020

Javna diskusija o zgradi koju koriste lokalna udruženja građana

Sinoć je u Omladinskom centru u Zaječaru, Zaječarska inicijativa organizovala javnu tribinu povodom Odluke Gradske uprave da oduzme prostor za rad udruženjima “Dečiji centar”, “Udruženje za pomoć osobama sa L Down sindromom” i “Rime”.

Svedoci smo da u našem društvu i danas u svakoj zajednici i u svakom gradu postoji veliki broj problema. Govorimo o vršnjačkom nasilju, o tome da deca nemaju gde da izadju, šta da rade, da nemaju priliku za obrazovanje, i pitanje je ko treba time da se bavi rekao je Saša Stefanović direktor Mreže organizacija za decu Srbije – MODS i dodao: ”Bili smo veoma srećni kada smo čuli da u Zaječaru postoji prostor i mesto koje pruža deci, mladima i roditeljima prostor za učenje i druženje, gde mogu da dobiju neke drugačije poruke i drugačije sadržaje, a to je Dečiji centar. Sada smo veoma razočarani, kada se taj prostor oduzima onima kojima je namenjen, deca su nam prioritet, i trebamo da razvijamo programe podrške za decu i za roditelje, i da kada imamo jednu organizaciju koja se time bavi, umesto da je podržimo i da grad to finansira, grad donosi odluku da se prekine saradnja sa tom organizacijom i da im se oduzme taj prostor”.

Ono što se u medjuvremenu desilo, jeste tužba koja je usledila nakon 19. novembra , kada mi nismo izašli iz prostora rekla je Selena Ristić Vitomirović predsednica Udruženja Dečiji centar Zaječar, i dodala: “Sačekali smo da se strasti stišaju, i vidim da i druga strana ima istu nameru, kako bi se taj epilog na sudu rešio”.

Mirjana Đorđević predsednica Upravnog odbora “Udruženja za pomoć osobama sa L Down sindromom” je govorila o predlozima koji su bili neadekvatni, a koji su ponudjeni ovom udruženju.

Javnoj diskusiji prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave Zaječar, a Vujadin Milošević gradski većnik zadužen za kulturu je rekao da kada je doneta uredba i kada je poslato rešenje za iseljenje odmah sam kontaktirao sve koji koriste prostorije, pokušavajući da nadjemo način da problem rešimo.

Problemi su lokalne samouprave, a ova Udruženja treba podržati jer rade pravu stvar, rekao je Saša Stefanović direktor Mreže organizacija za decu Srbije.

Dok se sam proces ne završi trajaće to nekoliko meseci, i možemo sada u vakumu  da nadjemo neko rešenje rekao je Vujadin Milošević gradski većnik i dodao: „Situacija je takva kakva jeste, meni je krivo što se stiče utisak da neko ima nešto ptoriv udruženja, na svaki poziv sam se odazvao, i tražili hiljadu mogućnosti da se taj problem reši, i dalje ne odustajem od toga“.

 

Takođe pogledajte

Veća prava za zaposlene u predškolskim ustanovama

Ministar prosvete Mladen Šarčević potpisao je sa predsednicima resornih sindikata dopunu posebnog kolektivnog ugovora za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *