petak , oktobar 22 2021

Javne politike

Da li znate šta su to javne politike? Koliko puta ste rekli da želite efikasniju javnu upravu sa manje papirologije i jednostavnijim procedurama, bolje zdravstvene usluge i kvalitetnije obrazovanje, recimo? Svojim učešćem možete na neke od stvari da utičete – javne politike daju odgovore na pitanja koja se tiču svih gradjana i koja su u javnom interesu.
Odgovor na pitanje šta su javne politike, tražimo na pravom mestu. Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kaže da se sam termin još nije odomaćio, ali da su javne politike u najkraćem – grupa mera države koja daje odgovor na neka od pitanja koja se tiču svih građana. Kroz proces reforme javne uprave Srbija se trudi da unapredi i proces kreiranja i donošenja javnih politika kako bi poboljšala funkcionisanje brojnih oblasti delovanja države.
Da bi se izdvojili prioriteti pomažu konsultacije – sa svim zainteresovanim stranama, jer se tako kroz proces kreiranja javnih politika zapravo i stvaraju dobri zakoni i drugi propisi.
Bojana Tošić objašnjava da je polazna tačka podnošenje inicijativa.
Vrata su otvorena i privrednicima, kaže Ninoslav Krstić, pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike.
Važnost uključivanja građana naglašava i Branko Radulović sa Projekta EU za reformu javne uprave u okviru Sektorskog reformskog ugovora.
On dodaje da je Evropska unija kroz projekat podrške reformi javne uprave pružila značajnu podršku u domenu poboljšanja primene Zakona o planskom sistemu i dobrom planiranju javnih politika, kao i obukama i priručnicima koji državnoj upravi u Srbiji olakšavaju rad na kreiranju javnih politika, kako bi što bolje odgovarale potrebama građana i privrede.

Takođe pogledajte

Bez struje 10.07.2020.

OBAVEŠTENJE Dana 10.07.2020.god. zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijom u vremenu od 08:00 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *