utorak , jul 23 2019

Kuvajte/pecite na zdrav način

Mnogi od nas prave greške kada je u pitanju čuvanje namirnica ili način pripreme obroka. Meso za pečenje ne treba bockati, povrće je bolje kuvati na pari nego na vodi, začinsko bilje stavljajte pri kraju kuvanja.

KOLIKO puta ste kupili smrznuto povrće, meso, ribu ili neku drugu namirnicu, a onda sa njom “putovali” duže od pola sata ili je, kada ste došli kući, samo nehajno spustili, pa je tek kasnije prebacili u zamrzivač ili počeli da je kuvate/pečete? E, pa, to je jedna od nimalo bezopasnih grešaka koju pravite. Jer, posle kupovine idealno bi bilo da se pridržavate pravila 30 minuta – to znači da bi smrznute namirnice u tom roku morale da se nađu u vašem zamrzivaču ili loncu. U protivnom se smanjuje kvalitet hrane, a neretko se i kvari, jer postaje podložna najezdi bakterija.

Još jedna od čestih grešaka je što se meso za pečenje bocka, a tako zapravo iz njega ističe sok i meso ostaje suvo. Vodite računa da namirnice termički obrađujete samo onoliko vremena koliko je neophodno, dalja obrada prouzrokovaće nepotrebno stvrdnjavanje mesa, a povrće će promeniti ukus i izbledeti.

Uvek je bolje da povrće kuvate na pari, a ne u vodi. Ako koristite sveže začinsko bilje, u jelo ga stavljajte tek pri kraju kuvanja, jer će ukus biti intenzivniji i sačuvaće korisne sastojke.

Ukoliko gotovo jelo ne konzumirate odmah nakon kuvanja, nego ga nosite sa sobom na posao, morate ga što pre ohladiti. Kada ga stavljate u frižider da bi se ohladilo, ne pokrivajte ga poklopcem ili folijom – važno je da hladan vazduh može da kruži oko posude. Porcije jela zatvorite tek kad su se potpuno ohladile.

Izvor: Novosti.rs  /  Foto: Pixabay

Takođe pogledajte

OŠTEĆUJE MOZAK! Nikako ne spavajte sa upaljenim svetlom!

Veštačko svetlo može negativno uticati na zdravlje celog tela, a istraživanja su pokazala da čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *