četvrtak , jul 29 2021

Nevakcinisana deca neće moći da se upišu u škole i vrtiće (VIDEO)

Dete koje nije primilo vakcinu neće moći da se upiše u vrtić ili školu, a  svim Domovima zdravlja u Srbiji je naloženo da ne izdaju potvrde  nevakcinisanoj deci, jer to nalaže Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kome mališani koji nisu primili sve obevezne vakcine ne mogu da borave u kolektivu. Ovo je prva, oštrija, mera koju je zdravstveni sistem primenio upravo zbog povećanog rizika od epidemije malih boginja.

U Srbiji su na snazi dva zakona, koja su u sukobu. Tačnije, zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Nasuprot tome imamo i zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, po kome je osnovna škola obavezna za svu decu.

„Mi nikada nismo imali nikakvih problema sa tom vrstom zabrane upisa zbog vakcinacije. Jednostavno mi od Zdravstvenog centra svaki put, svake godine i za svako dete, medju ostalom dokumentacijom zahtevamo i lekarski pregled. Tako da deca idu na preglede, oni iskontrolišu da li su ta deca vakcinisana i mi na osnovu toga upišemo dete u školu. Možda je novo što to isto važi i za predškolsko. Znači, kontrolišu se i vakcinacija dece koja se upisuju u predškolske grupe. Ranije mislim, da po zakonu nije ni trebalo kontrolisati, sada oni kontrolišu prilikom lekarskih pregleda u Domu zdravlja i mi od njih dobijamo uverenje za svako dete“, istakao je Nebojša Milijić direktor OŠ “Desanka Maksimović“ u Zaječaru.

Iako je zakonom obavezno da dete ide u predškolsko i da pohadja redovnu školu, ne može ga niko upisati u kolektiv  dok ne obavi vakcinaciju. Vakcinalni status deteta mora da se dovede u sve predvidjene  normalne okvire. Boravak u predškolskoj i školskoj sredini ne može biti bezbedan, ako je i jedno dete nevakcinisano, kažu nadležni.

„Pošto je primećeno da se sve više dece ne vakciniše i rešili su da se to ugradi i u zakon, ali mi sa lekarskim pregledom dobijamo da je dete zdravo i spremno za polazak u školu, a izmedju ostalog i da je vakcinisano jer je to sastavni deo tog uverenja koje dobijamo“, objasnio je Milijić.

U Srbiji je inače smanjena vakcinisanost dece MMR vakcinom, zbog čega preti da se naruši kolektivni imunitet i na taj način poveća šansa za nastanak epidemije malih boginja.

Takođe pogledajte

Isplata posebne novčane naknade za jun

Isplata posebne novčane naknade za jun ove godine, uplatom na tekuće račune korisnika kod poslovnih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *