utorak , maj 21 2019

Oblik tela i prvi utisak

Ispitanici se da su krupnijim telima dodeljivali negativne osobine poput lenjosti i bezobzirnosti. Vitkijim telima su pripisivane pozitivnije osobine, poput samouverenosti i poleta.

Ne sudi o knjizi na osnovu korica – čuli smo toliko puta. Ali ne vredi. Nečiju ličnost, uključujući i emotivnu stabilnost, dominaciju, pouzdanost, procenjujemo na osnovu oblika lica, pokazale su ranije studije. Nova studija objavljena u magazinu “Psihološka nauka” pokazala je da o drugima sudimo i na osnovu njihovog oblika tela.

Autorka studije Jing Hu sa Univerziteta Teksas u Dalasu kaže da su želeli da vide da li ljudi donose sud o nečijoj lenjosti, entuzijazmu ili antipatičnosti samo na osnovu oblika tela. Da bi to ustanovili, dizajnirali su 140 realističnih 3D modela, pola muških, pola ženskih. Zatim su zamolili ispitanike, njih 76 da pogledaju modele, iz dva ugla. Takođe, dali su ispitanicima spisak od 30 osobina i zamolili ih da dodele osobinu određenom modelu. Ispostavilo se da su krupnijim telima dodeljivane negativne osobine poput lenjosti i bezobzirnosti. Vitkijim telima su pripisivane pozitivnije osobine, poput samouverenosti i poleta.

Dalje, obliku tela kruškolike građe sa užim ramenima dodeljivane su aktivne osobine, poput sklonosti ka raspravama, ekstravertnosti, dok je obliji oblik tela “dobijao” pasivnije osobine, poput pouzdanosti, stidljivosti, nežnosti, brižnosti. Kako ističu naučnici, ovo treba da imamo u vidu kad upoznajemo nekoga i formiramo prvi utisak.

Izvor: Novosti.rs / Foto: Pixabay

Takođe pogledajte

Samoća ima i svojih prednosti

Sasvim je razumljivo ako želite da imate partnera pored sebe, ali ako ste trenutno sami, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *