četvrtak , avgust 22 2019

Obraćanje dva državnika Vučića i Putina

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je  da je potpuno jasno da bez Rusije, i zbog njene snage u Savetu bezbednosti UN, neće biti rešenja kosovskog pitanja i istakao da će se pre postizanja bilo kakvog dogovora posavetovati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom, upitan da li se razmatralo posredovanje Rusije u postizanju rešenja za kosovsko pitanje i u kom formatu.Srpski predsednik je rekao i da ne može da bude optimističan, da smatra da postizanje rešenja nije blizu i da nije realno da ga bude u nekom skorijem roku.
Istakao je i da će se pre postizanja bilo kog rešenja posavetovati sa Putinom, prenele su Večernje novosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jako zadovoljan velikim brojem sporazuma potpisanim između Srbije i Rusije tokom posete ruske delegacije predvođene predsednikom Vladimirom Putinom. Predsednik Rusije Vladimir Putin rerkao je u Beogradu da je stav Rusije po pitanju Kosova jasan – Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na rezoluciji 1244 SB UN.On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da je Rusija isto kao i Srbija zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna.”Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju”, rekao je Putin navodeći kao primer odluku Prištine o formiranju Vojske tzv. Kosova, što, kako kaže, predstavlja kršenje rezolucije 1244.
“Ta rezolucija ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih formacija na Kosovu izuzev kontingenta Ujedinjenih nacija. Delimo zabrinutost Srbije, jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša podrška će se nastaviti”, rekao je on.
Na pitanje o tome da se često govori o posredovanju Rusije u dijalogu i da li do toga može da dođe, Putin je rekao da je Rusija uvek aktivno učestvovala, ali da je, napomenuo je, EU ta koja je posrednik.

Takođe pogledajte

Gojković zakazala sednicu skupštine za 15. jul

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je četrnaesto vanredno zasedanje za ponedeljak, 15. jul, na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *