sreda , jul 24 2019

Održan 11. Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine

U Zvezdanu je održan 11. Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine.

Otvarajući manifestaciju član Gradskog veća zadužen za kulturu Vujadin Milošević  je naglasio da jedan narod živi dok živi sećanje na njegove korene. Zato je bitno da Srbi sa Kosova zapamte odakle su došli pogotovo u ovom trenutku, kada su masovno raseljeni sa Kosmeta. Milošević je istakao da u Domu kulture u Zvezdanu  ove godine ima struje za razliku od prošle godine i da će se  nastaviti sa uređenjem ovog i ostalih sela na području Grada Zaječara.

U okviru Sabora održana su  tradiconalna takmičenja u kuvanju pasulja i proizvodnji vina i rakije.

Prema oceni žirija najukusniji  pasulj skuvala je Sandra Žikić iz Zvezdana. Miroljub Stanković iz Zvezdana najbolji je proizvođač vina, a Hristina Veljković iz Vražogrnca osvojila je prvo mesto među proizvođačima rakije.

U bogatom programu učestovali su: kulturno – umetnička društva „Božur“ iz Zvezdana, ”Kraljevačka riznica“ iz Kraljeva, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Ilinsko vrelo“ iz Ilina, ”Vrelo” iz Šarkamena, ”Mladost” iz Čubre i pevačka etno grupa „Đurđevak” Centra za kulturu iz Bora.

Organizator manifestacije je  Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turističkom organizacijom Zaječara  i  Mesnom zajednicom Zvezdan, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Foto: Saša Stamenković

Takođe pogledajte

Podrška većine

Poslanici vladajuće većine najavili su  u parlamentu podršku Predlogu zakona o izmenama Zakona o izvršenju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *