utorak , septembar 17 2019

Održan koncert etno i duhovne muzike

U zaječarskom pozorištu sinoć je održan koncert etno i duhovne muzike na kome su učestvovale grupe „Đurđevak“, deo Etno radionice Centra za kulturu iz Bora i vizantijska grupa „Sveti Haralampije“.

Prema rečima vođe grupa i dirigenta Tamare Glišić ,,Đurđevak“ svojim repertoarom neguje tradiciju Timočke Krajine, ali obuhvata i pesme iz centralne i zapadne Srbije, sa Kosova i iz Makedonije. Dobitnik je brojnih priznanja, a najvrednija su na Festivalu etno solista u Beogradu, gde tri godine zaredom članice ove grupe osvajaju prva mesta u različitim kategorijama, što su sinoć kvalitetnim izvođenjem pesama i potvrdile.

Članice „Đurđevka“, u okviru grupe „Sveti Haralampije“ pevale su duhovne pesme. Na koncertu je  izvedeno tridesetak  pesama od kojih izdvajamo: ,,Bogorodice Djevo“, ,,Uspavanka“, ,,Govori Gospode“, ,,Simonida san usnula“, ,,Vezak je vezla“, ,,S one strane Timočke“, ,,Devojka je momku žalost učinila“,  ,,Bela vilo“,  ,,Mesečina“.

Takođe pogledajte

VI Kamp klasične muzike u Zaječaru od 14. avgusta

Udruženje za razvoj kulture i obrazovanja Srpski muzički centar iz Beograda, u saradnji sa OMŠ „Stevan Mokranjac“ iz  Zaječara, Narodnim pozorištem Timočke Krajine- Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović“ i Narodnim muzejem iz Zaječara  organizuje za učenike instrumentalnog odseka muzičkih škola i studente akademija Srbije i regiona, Šesti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *