utorak , septembar 28 2021

Održana osma radionica u okviru projekta „Formiranje mreže za unapređenje zaštite životne sredine od zagađivača u rudarskim prekograničnim oblastima“

U sali Mesne zajednice u okviru Doma kulture u selu Šarbanovac kod Bora je održana osma radionica u okviru realizacije projekta Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumuniјa-Srbiјa pod nazivom: „Formiranje mreže za unapređenje zaštite životne sredine od zagađivača u rudarskim prekograničnim oblastima“ . Organizator radionice bio je Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru, partner na navedenom projektu, uz suorganizaciju Univerziteta Politehnika iz Temišvara u Rumuniji. Radionici su pored članova projektnog tima iz Bora, prisustvovali i članovi tima iz Temišvara putem video linka, kao i meštani i predstavnici lokalne i mesne zajednice Šarbanovac.

Na radionici je bilo prisutno 40 učesnika. Pozdravnu reč i dobrodošlicu ispred Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor uputio je dr Daniel Kržanović, koordinator projekta.


Prezentacija projekta NETMIN predstavljena je od strane prof. dr Cornelie Muntean, rukovodioca projekta putem video linka.
U okviru radionice, održana su i tri predavanja koja su prezentovali eminentni stručnjaci u svojim oblastima: zaštiti životne sredine, poljoprivredi i medicini, i to: Dr Daniela Urošević, diplomirani inženjer rudarstva, član tima projekta NETMIN, dala je kratku retrospektivu dosadašnjeg rada na projektu sa rezultatima na uzorkovanju i analizi zemljišta na području grada i opštine Bor sa osvrtom na poljoprivredne sredine i zemljišta.

Takođe, prikazani su i dosadašnji rezultati u fito re medijaciji zagađenog zemljišta sa stanovišta sadnje različitih poljoprivrednih kultura i biljaka u cilju smanjenja zagađenja zemljišta teškim metalima. Date su i preporuke koje su biljke najbolje za sadnju i akumulaciju teških metala iz zemljišta na osnovu dobijenih rezultata istraživanja.
Diplomirani inženjer poljoprivrede Zvonimir Firicki, govorio je o otpadnim vodama kao faktoru zagađenja poljoprivrednog zemljišta,a lekar doktor Goran Golubović govorio je o toksikološkim i ekotoksikološkim svojstvima nikla, sa preporukama za zaštitu i prevenciju zdravlja stanovništva.

Nakon predavanja usledila je diskusija i zaključci u vezi uticaja zagađenja u prekograničnim rudarskim oblastima na životnu sredinu sa akcentom na područjeŠarbanovca, sa predlozima za sadnju određenih poljoprivrednih kultura na ovom području.

U diskusiju su učestvovali i sami meštani mesne zajednice Šarbanovac, koji su iskazali interesovanje da se i na njihovim parcelama pokuša sadnja sa predloženim i preporučenim poljoprivrednim kulturama, a u cilju smanjenja sadržaja teških metala i nivoa zagađenja u poljoprivrednom zemljištu. Takođe, meštani sa područja mesne zajednice Šarbanovac pozvani su da se pridruže formiranju mreže za unapređenje zaštite životne sredine. Na kraju podeljen je promo materijal, kao i brošure i bilteni o postignutim dosadašnjim rezultatima na realizaciji projekta NETMIN u okviru prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Takođe pogledajte

Đerdap stavljen pod zaštitu Unesko

Đerdapska klisura i njeno zaleđe, delovi planinskih masiva Kučaj i Miroč, prvo su područje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *