utorak , septembar 28 2021

Održana sedma radionica u okviru realizacije projekta Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumuniјa-Srbiјa

U Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor, 3. septembra 2020. godine održana je sedma radionica u okviru realizacije projekta Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumuniјa-Srbiјa pod nazivom: „Formiranje mreže za unapređenje zaštite životne sredine od zagađivača u rudarskim prekograničnim oblastima“ . Organizator radionice bio je Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru, partner na navedenom projektu, uz suorganizaciju Univerziteta Politehnika iz Temišvara u Rumuniji.

Radionici su prisustvovali članovi projektnog tima iz Bora, članovi tima iz Temišvara putem video linka, kao i zaposleni u Institutu. Na radionici je bilo prisutno 30 učesnika. Pozdravnu reč i dobrodošlicu ispred Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor uputio je dr Daniel Kržanović, koordinator projekta
.
Prezentaciju dosadašnjih rezultata na projektu NETMIN predstavljena je od strane prof. dr Cornelie Muntean, rukovodioca projekta, putem video linka.
U okviru radionice, održana su i četiri predavanja koja su prezentovali eminentni stručnjaci u svojim oblastima – medicini i poljoprivredi, i to: Doktor Goran Golubović, lekar, govorio je o bolestima uzorkovanim intoksikacijom kadimijumom.
Diplomirani inženjer poljoprivrede za ratarstvo Zvonimir Firicki, govorio je o degradaciji i eroziji poljoprivrednog zemljišta pod uticajem industrijske proizvodnje. Stručnjaci iz Instituta, članovi tima projekta NETMIN, su takođe izložili dva rada. Dr Daniela Urošević, diplomirani inženjer rudarstva, govorila je o fitoremedijaciji i biljkama pogodnim za fitoremedijaciju zemljišta zagađenog teškim metalima.
Diplomirani hemičar Tamara Urošević govorila je o mikrotalasnoj digestiji uzoraka zemljišta sa biljkama koje su dobijene od kolega sa projekta iz Rumunije.
Nakon predavanja usledila je diskusija i zaključci u vezi uticaja zagađenja u prekograničnim rudarskim oblastima na životnu sredinu sa akcentom na mogućnosti smanjenja uticaja teških metala u zemljištu putem korišćenja i sadnje različitih vrsta biljaka na zagađenom poljoprivrednom zemljištu.

Takođe pogledajte

Bez struje 10.07.2020.

OBAVEŠTENJE Dana 10.07.2020.god. zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijom u vremenu od 08:00 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *