petak , jul 30 2021

Održana treća radionica u okviru realizacije projekta Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija (VIDEO)

U Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru 28. novembra održana je treća radionica u okviru realizacije projekta Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumuniјa-Srbiјa pod nazivom: „Formiranje mreže za unapređenje zaštite životne sredine od zagađivača u rudarskim prekograničnim oblastima“Organizator radionice bio je Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru, partner na navedenom projektu. Radionici su prisustvovali, pored članova projektnog tima iz Instituta u Boru i Univerziteta Politehnika iz Temišvara u Rumuniji, i studenti osnovnih i doktorskih studija hemije i ekološkog inženjerstva navedenog Univerziteta u Temišvaru, kao i stručnjaci Instituta. Na radionici je bilo prisutno oko 40 učesnika. Skup su najpre ispred Instituta u Boru pozdravili dr Daniel Kržanović, koordinator projekta, i dr Ana Kostov, koordinator projekta za odnose sa javnošću. Potom je rukovodilac projekta prof. dr Cornelia Muntean dala osvrt na dosadašnje postignute rezultate na projektu, koji se realizuje 6 meseci.

U okviru radionice su potom održana stručna predavanja koja su prezentovali eminentni stručnjaci u svojim oblastima: medicini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, hemije i geomehanike, i to:Doktor Goran Golubović, lekar, koji je govorio o uticaju teških metala na hronične bolesti.

 Diplomirani inženjer poljoprivrede za ratarstvo Zvonimir Firicki, koji je govorio o stanju poljoprivrednog zemljišta i šteta nastalih kao rezultat prethodnog rada RTB-a i uticaja intenziviranja proizvodnje u Serbia Zijin Bor Copper doo Bor.

U drugom delu rada Radionice, bile su zastupljene stručne teme i o njima su govorili stručnjaci Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor. Dr Daniela Urošević je govorila o uzorkovanju zemljišta, doktorand Lidija Đurđevac Ignjatović je govorila o ispitivanju tla u cilju određivanja vlažnosti i granulometrijskog sastava, i doktorand Tamara Urošević je govorila o određivanju sadržaja bakra, olova i žive u zemljištu atomskom apsorpcionom spektrofotometrijom.

 

Nakon predavanja usledila je diskusija i zaključci u vezi uticaja zagađenja u prekograničnim rudarskim oblastima na životnu sredinu u području samog grada Bora i njegove neposredne okoline, kao i dalja implementacija i realizacija navedenog projekta, planovi za dalju realizaciju aktivnosti i održavanje novih radionica.Takođe, stručnjaci i inženjeri su pozvani da se pridruže formiranju mreže za unapređenje zaštite životne sredine.U popodnevnim satima, učesnici Radionice posetili su Muzej rudarstva i metalurgije u Boru i proveli zanimljiv ostatak radnog dana sa zaposlenima, koji su im uz gostoljubiv doček, prezentovali razvoj rudarstva i metalurgije u ovim krajevima od praistorije do današnjih dana, uz prikaze uzoraka sa nalazišta koji su pronađeni na teritoriji istočne Srbije. Takođe, mogle su se čuti vrlo interesantne priče o običajima i životu starosedeoca u ovim krajevima. Na kraju pogledana je i izložba o životu i radu poznatog srpskog kompzitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Takođe pogledajte

Isplata posebne novčane naknade za jun

Isplata posebne novčane naknade za jun ove godine, uplatom na tekuće račune korisnika kod poslovnih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *