subota , avgust 24 2019

Održane radionice u okviru projekta „Hakaton“

U okviru projekta “Hakaton” održane su radionice za učenike srednjih škola iz Zaječara, Negotina, Knjaževca i Majdanpeka. Učesnici radionice su se upozanli sa metodom „Design Thinking“  kao načinom kreativnog razmišljanja i pronalaženjem rešenja za probleme koji se nalaze u njihovom okruženju.

 

Sam Hakaton može osnažiti mlade i za pokretanje sopstvenog posla, pokretanje start up-a, socajalne kampanje i crowdfounding (praksa finansiranja projekta ili poduhvata podizanjem mnogih malih količina novca od velikog broja ljudi, obično preko Interneta – primeri indiegogo, kickstaret i slično).

Učesnici su upućeni i na druge konkurse preko kojih mogu realizovati svoje ideje (Social impact award, Delta Biznis inkubator, Aktivne zajednice – Trag fondacija, inovacije.org).Cilj  hakatona je deljenje znanja i iskustva, usvajanje novih veština kroz rad i povezivanje sa drugim pojedincima i grupama iz svoje sredine i okoline.

Organizacije civilnog društva su bile pozvane do dostave svoje potrebe koje su se mogle rešavati na Hakatonu.Na samom takmičenju su se mogle videti odlične ideje koje su se bavile problemima u loklanoj zajednici. Zanimljivo je bilo videti rešenja koja su učenici ponudli u oblasti prevoza, brige o životinjama, zdravstvenoj zaštiti. Pobednici takmičenja  su učenici treće godine Tehničke škole u Zaječaru: Miloš Stojanović, Lazar Čebuković, Miloš Stanojlović, Nikola Ristić i Matija Janković.Dimitrije Balabanović iz Majdanpeka je nagrađen zbog celokupnog angađovanja tokom HAKATON-a.Ideja pobedničkog tima je bila je razvoj automatske hranilice za napuštene pse.

Takođe pogledajte

Mihajlović: Prosečna brzina vozova uskoro 100-110 km na sat

Srbija je rehabilitovala 500 kilometara pruga i prosečna brzina vozova će za dve i po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *