ponedeljak , decembar 10 2018

Ovo sigurno niste znali o ženama!

Pročitajte nekoliko neverovatnih i zanimljivih činjenica o ženama!

Verovatno niste znali da žene imaju bolje čulo mirisa, da im je bolje razvijena intuicija i da postoji veza između veličine grudi i njene inteligencije.

Psiholozi i naučnici često sprovode istraživanja kako bi utvrdili da li žene razmišljaju drugačije od muškaraca i imaju li neke neobične veštine, a evo šta su do sada otkrili.

Manje odeće, duži život

Britanski naučnici došli su do ovog zaključka nakon sprovedene studije u kojoj je učestvovalo više od 5.000 žena starijih od 70 godina. Postoje brojne teorije koje objašnjavaju zašto žene koje nose manje odeće žive duže, ali ona koja se najviše izdvaja tiče se hemije. Naime, hemikalije koje se zadržavaju na odeći nakon pranja započinju hemijsku reakciju u dodiru sa znojem. Te reakcije kreiraju štetne supstance koje negativno utiču na zdravlje.

Stimulisanje bradavica može da izazove porođaj

To može da se desi ako žena iznela trudnoću do kraja, odnosno termina. Uvrtanje ili trljanje bradavica kod trudnica dovodi do oslobađanja oksitocina – hormona koji dovodi do otvaranja grlića materice, što uzrokuje i kontrakcije.

Uzgred, to je isti hormon koji dovodi do kontrakcija u materici nakon porođaja i pomaže da se ona vrati na svoju uobičajenu veličinu.

Oksitocin takođe ubrzava porođaj, što je pokazao eksperiment sproveden u Turskoj. Naime, 390 trudnica je nasumično raspoređeno u tri grupe: u jednoj im je stimulisana materica, u drugoj su stimulisane bradavice, a kontrolnoj grupi na porođaju nije rađena nikakva stimulacija. Trudnice iz grupe kojima su stimulisane bradavice najbrže su se porodile.

Žene imaju lošiji vid nego muškarci

Bihejvioralni i faktori iz okoline povećavaju rizik od problema sa vidom bez obzira na to kojeg je pola osoba. Međutim, žene generalno imaju lošiji vid nego muškarci, a to je delimično povezano i sa tim što u proseku žive duže, a poznato je da su problemi sa vidom češći kod starijih. Drugo, one su sklonije nekim očnim problemima, pa ih češće muči sindrom suvog oka, koji je navodno povezan sa hormonima. Kod muškaraca se ovaj sindrom javlja dva do tri puta ređe nego kod žena.

Svetla kosa je indikator plodnosti

Svetla kosa ima direktne veze sa višim nivoom estrogena u krvi, hormonom koji ima važnu ulogu u seksualnom i reproduktivnom razvoju, pre svega kod žena. Zbog toga nije iznenađujuć podatak da žene koje imaju svetliju kosu ređe imaju probleme sa plodnošću.

Usput, ovaj hormon je krivac za stereotip o glupim plavušama, jer se njihov način razmišljanja povezuje sa emocijama, intuicijom, osećanjima, a sve je to izraženije kod ovih žena koje imaju viši nivo estrogena.

Zanimljivo je takođe da nakon prvog porođaja kosa plavuša počinje da tamni jer se smanjuje nivo estrogena u telu i njihova kosa će postajati sve tamnija nakon svakog porođaja.

Zbog smanjenja estrogena u telu ima veoma malo prirodnih plavuša starijih od 30 godina.

Miris voljenog muškarca ih umiruje

Naučnici sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji sproveli su istraživanje i otkrili da miris voljenog muškarca snižava nivo stresa kod žena.

Za potrebe istraživanja, muškarci su obukli čiste majice i nosili ih celog dana. Nakon toga su te majice nasumično podeljene ženama, a da one pritom nisu znale čije su to majice. Kao rezultat toga, devojke koje su dobile majice svojih partnera bile su pod manjim stresom tokom testa.

Sa druge strane, žene koje su pomirisale majicu nekog stranca imale su viši nivo kortizola, hormona stresa i nakon toga su bile još nervoznije i umornije.

Vole da pričaju

Istraživanja su pokazala da žene pričaju tri puta više od muškaraca i dnevno izgovore oko 20.000 reči, u poređenju sa 7.000 reči koje izgovore muškarci. Ispostavilo se da razlog za to nije taj što vole da tračare, nego to što vole da slušaju svoj glas.

Knjiga “Ženski mozak” čija je autorka psihijatar Luen Brizendin, kaže da mozak kod žena ima više ćelija odgovornih za funkciju govora. To je razlog zašto nešto tako jednostavno poput govora dovodi do oslobađanja hormona koji izazivaju istu euforiju kakvu oseti osoba koja nakon duže vremena jede svoj omiljeni kolač.

Slabe su na životinje jer ih podsećaju na bebe

Poznat vam je taj osećaj razneženosti kada vidite bebu? Proporcije lica kod beba su značajno drugačije od proporcije lica odraslih ljudi – imaju veće oči, visoko čelo, buckaste obraze i malu bradu. Sve to podsvesno “programira” ženu da želi da brine o bebi, koju doživljava kao slatko i bespomoćno biće.

Ispostavilo se da i životinje poput mačaka, pasa (manjih rasa), rakuna i zečeva imaju sličan kontrast proporcija i ostavljaju utisak ranjive bebe kojoj treba zaštita. Životinje koje inače ne rastu mnogo zbog toga uspevaju da celog svog života izgledaju kao bebe. Na kraju, verovatno i nije iznenađujuće što kod žena proradi taj majčinski instinkt kada vide životinje, zar ne?

Izvor: mondo.rs     Foto: Pixabay

Takođe pogledajte

Za “čelične” živce

Stres nas prati svakodnevno. Ali umesto da uzimate antidepresive bolje napravite prirodno sredstvo za jačanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *