nedelja , januar 20 2019

Počeli prijemni ispiti za upis u Muzičku školu (VIDEO)

Počeli su prijemni ispiti za upis učenika u pripremni i prvi razred Osnovne muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ u Zaječaru.

Mališani vole muziku, a da li su i koliko muzikalni i spremni da pohadjaju Osnovnu  muzičku školu “Stevan Mokranjac” u Zaječaru, komisija sastavljena od profesora ove obrazovne ustanove je danas procenjivala na prijemnom ispitu za upis u pripremni I prvi razred. “Prijemni ispiti trajaće 3 dana, do 17. maja u dva termina prepodne od 10 do 12 sati i popodne od 17 do 19 sati. Prijemni ispit se vrši za sve instrumente  koje ima škola: klavir, violin, harmonika, gitara i klarinet”, istako je direktor ove škole Stanoje Jovanović. “Jako je bitno da roditelji dodju  sa svojom decom koja ispunjavaju uslove  za pripremni razred, to je znači neki uzrast  kada će krenuti najkasnije u prvi ili drugi razred Osnovne redovne škole. Mi nakon godinu dana  pripremnog razreda  biramo decu za prvi razred, znači od naših djaka koji su već u školi. Radili smo neku analizu koju smo imali proteklih nekoliko godina i pokazalo se  da nam veoma malo treba nove dece koja bi trebalo da dodju. Svakako biće tu i rang liste i nastavnici će da poslušaju decu. Prijemni ispit je jednostavan vid gde treba dete  da otpeva neku pesmicu, da se vidi muzička memorija, malo ritam, harmonski sluh, a to će kroz jednu dečju pesmicu  da se prepozna kroz predstavljanje tročlanoj komisiji. Tako se polaže naš prijemni ispit i ništa nije komplikovano, samo je potrebna dobra volja, nasmejano lice i pozitivno razmišljanje” naglasio je Jovanović.

Za svaki instrument koji učenici žele da upišu, uzrast je veoma bitan. ”Učenici  koji uče šestogodišnju  školu, a to je u našem slučaju: klavir, violin, harmonika, gitara, pored dakle tih 6 godina obično se gleda da deca završe 8. razred osnovne redovne škole  i 6. muzičke  kod nas. Dakle najkasnije  može da se upiše dete koje će naredne školske godine pohadjati  3. razred. Dakle, ne smemo da primamo stariju decu koja ne odgovaraju nekim kriterijumima. Što se tiče duvačkog instrumenta, to je u našoj školi klarinet, on traje 4 godine i tu mogu da se upišu deca koja pohadjaju  četvrti ili peti razred”, rekao je direktor.

Muzička škola “Stevan Mokranjac” u Zaječaru je najstarija muzička škola u Istočnoj Srbiji sa dugom tradicijom i naredne godine slavi veliki jubilej 70 godina postojanja i rada. Osnovana je 19. avgusta 1948. godine. ”Naredne godine u godini jubileja  priredićemo i organizovati koncerte i bivših i sadašnjih učenika. Pravićemo razne manifestacije I koncerte da malo skrenemo pažnju  na našu školu I dugu tradiciju” najavio je direktor.

Školu pohadja oko 250 učenika. Nastava je organizovana na 5 odseka. Odsek klavira ima 7 klasa, harmonike 3violine i gitare  2 klase i odsek klarineta jednu. Ovo je jedna od najreprezentativnijih škola ove vrste u Srbiji gde rade vrsni pedagozi. Učenici ove škole osvojili su mnoge nagrade na medjunarodnom, republičkom i regionalnom nivou. Mnogi od njih danas koncertiraju  u svetu ili se bave pedagoškim radom.

foto: pixabay

Takođe pogledajte

Danas je Bogojavljanje

Danas je Bogojavljenje, hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *