nedelja , decembar 6 2020

Počeo 10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“

U zaječarskom teatru svečano je otvoren 10.Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“.

Direktor festivala Miloš Đuričić je naglasio da se u Pozorištu trude  da svake godine ponude što raznovrsniji sadržaj festivala, drugačije predstave iz drugih zemalja, sa drugih kontinenata. Ove godine na programu  je 8 predstava iz 5 zemalja “Veliku zahvaqlnost dugujemo našim prijateljima iz Bugarske, Kine, Francuske i Hrvatske koji su doprineli izrazitom međunarodnom karakteru festivala istakao je Đuričić i posebno pozdravio reditelja Nebojšu Bradića, glumca Desimira Stanojevića, Pavlinku Trifonovu direktorku pozorišta iz Vidina, Zdenka Rečića, ravnatelja kazališta u Vinkovcima i sve ostale goste iz Srbije i inostranstva.

Festival je svečano je otvorio dr Miodrag Maticki, književnik i i predsednik Vukove zadužbine. On je istakao da je velika čast otvaranje 10. jubilarnih  pozorišnih igare za mlade i javno čestitao uspešan rad Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. Istakao je da je već  bio na ovoj sceni i sa direktorom pozorišta Vladimirom Đuričićem uspešno sarađivao i kao predsednik Vukove zadužbine i kao dugogodišnji urednik almanaha „Danica“. Pomenuo je projekat u nastajanju koji se tiče čitanja i približavanja knjige mladima.

,,Pozorište „Zoran Radmilović„ u Zaječaru, Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu, Vukov sabor i Vukova zadužbina razmatraju pokretanje širokog takmičenja škola i mladih u igrokazima literarnih dela. Sa svojim nastavnicima mladi bi ulazili u tajne dramatizacije lektire, glumom bi oživljavali literaturu a pritom i muzički nadograđivale ono što traje samo u slovima. Najuspešniji igrokazi učestvovali bi na Vukovom saboru“, naglasio je Maticki i dodao da je u Zaječar doneo „Azbuku radosti“, koju će predstaviti u ŠOSO „Jelena Majstorović“ đacima ove škole i deci iz „Oblutka“. Kako je istakao  najvažnija deviza 21. veka mora biti saglasje razlika.

Otvaranje pozorišnog festivala za decu bila je i prilika da se podsetimo nedavno preminulog pesnika Dobrice Erića, koji ne samo što je jedan od najvećih srpskih pesnika za decu, već je utkao sebe u istoriju ove smotre . Erić je  napisao himnu festivala pod nazivom „Dobrodošlica“ koju je govorila glumica zaječarskog teatra Jelena Rajić.

Uloge su poverene: Predragu Grbiću, Vujadinu Miloševiću, Sanji Nedeljković, Ireni Stanković, Branislavu Mijatoviću, Gabrijelu Bećareviću, Milošu Tanaskoviću i Viktoriji Arsić. Kostim: Snežana Kovačević. Scenografija: Mirko Stokić i Spasoje Ž. Milovanović. Muzika: Bata Zdravković. Video radovi: Slobodan Ilić. Scenski pokret i koreografija: Danica Ničić.

Mališane je ispred zgrade zaječarskog teatra dočekala  posebna atrakcija: Žena-skulptura, a  zabavljali su ih  žongleri „Barbaronite duo“ iz Bugarske. U foajeu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ otvoren je štand knjiga za decu izdavačke kuće „Srpska knjiga“ iz Rume, čiji je urednik bio Dobrica Erić.

10. Međunarodni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ nastavlja se u petak 19. aprila u 12:00 sati kada će biti izvedan predstava „Crvenkapica“ Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca. U 19:00 sati na programu je predstava „Legendu  o mesečevoj princezi“ Pozorišta lutaka Niš.

Mališane će u petak zabavljati bacači vatre „Barbaronite duo“ i ponovo će videti Ženu skulpturu. Tokom prepodneva u OŠ ,,Desanka Maksimović“ biće predstavljen Književni portret dr Miodraga Matickog.

 

Takođe pogledajte

„Raskoš unikata“

U galeriji Radul begovog konaka u utorak 10.decembra biće otvorena izložba tkanih i pletenih odevnih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *