petak , januar 18 2019

PODRHTAVAJU VAM KAPCI? Evo šta su okidači!

Do ovog prilično iritirajućeg stanja koje ne možete da iskontrolišete, dovodi spontano grčenje mišića na ovom delu lica, bez ikakve najave…

Nervozni ste jer vam podrhtavaju kapci i obrve, a ne znate šta je razlog tome. Do ovog prilično iritirajućeg stanja koje ne možete da kontrolišete, dovodi spontano grčenje mišića na ovom delu lica, bez ikakve najave.

Miokimija, kako se stručno zove, ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, ali je poželjno poznavanje uzroka koji do titranja dovode, da bi se blagovremeno predupredili, objašnjavaju stručnjaci. Kao najčešće uzročnike navode:

* Stres je glavni razlog “igranja” kapaka i obrva. Obično traje nedelju dana, ili dok traje stresni period. Da bi se stres izbegao ili makar ublažio, a samim tim i ovakva posledica, neophodno je naučiti određene tehnike opuštanja. Važno je i vežbanje, više sna i bolja organizacija.

* Kofein takođe može da bude okidač titranja, pogotovo ako se kafa konzumira u neograničenim količinama. Da bi se uspostavila ravnoteža u organizmu, poželjno je uz kafu uvek popiti i čašu vode.

* Deficit magnezijuma dovodi do istih reakcija na navedenom delu lica. Zato proverite nivo ovog minerala, a ako se manjak i ustanovi, treba jesti spanać, bademe, zob ili unositi suplemente magnezijuma.

* Ponekad do poigravanja kapaka i obrva može da dovede i ozbiljan medicinski problem, kao što je u slučaju postojanja hipoglikemije, Parkinsonove bolesti ili nekog drugog neurološkog poremećaja. A da bi se otklonila i najmanja sumnja na neku bolest treba, ipak, posetiti lekara.

Izvor: Novosti.rs/Informer.rs     Foto: Pixabay

Takođe pogledajte

Ove loše navike deluju bezazleno, a zapravo su pravi ATAK NA ZDRAVLJE!

Izbegavajte da dodirujete lice i oči rukama, ne odlažite odlazak u toalet, ne čitajte ležeći… …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *