petak , jul 10 2020

Pogledajte kako tačno samo 16 minuta sna dnevno manje može da vam upropasti život

Svaki minut sna je jako dragocen – pokazuje najnovije istraživanje

Odavno je poznato da je kvalitetan san jako dobar za naše zdravlje. Međutim, sada se ispostavilo da ukoliko izgubimo nekoliko dragocenih minuta sna možemo bukvalno sebi da uništimo dan.

Najnovija studija je dokazala da ako izgubimo samo 16 minuta kontinuiranog spavanja postajemo mnogo manje produktivni i više se luči hormon stresa.

Istraživanje koje je sprovedeno na univerzitetu u Južnoj Floridi je u eksperimentu obuhvatilo 130 zfravih ljudi. Praćen je njihov ritam spavanja, ali i radne navike.

Ispitanici su potvrdili da ukoliko spavaju samo 16 minuta manje nego što je uobičajeno imaju problema da se skoncentrišu na nešto što rade i da ne primaju isti broj informacija k znanju. Interesantno je da gubitak iste količine sna vikendom nije imalo isti uticaj na učesnike studije.

– Ovo je dokaz da je narušavanje sna zaposlenog u jakoj i direktnoj vezi sa kognitivnim aktivnostima i njihovim efektom. Stres je takođe u direktnoj vezi sa manjkom sna, ali i sa procesom mišljenja – rekao je vođe studije Somi Li.

Ranije ove nedelje je objavljena studija koja pokazuje da na kvalitet sna značajno utiču redovne seksualne aktivnosti.

Studija sa univerziteta u Centralnom Kvinslendu je obuhvatila 800 muškaraca i žena i ispitan je njihov seksualni život. Rezultati su pokazali da 59 odsto žana i 68 odsto muškaraca koji imaju seks pre spavanja imaju kvalitetniji san.

Najbolje bi bilo da iskombinujete savete iz oba istraživanja, i da imate seks i da podesite alarm da zvoni 16 minuta kasnije, i na taj način ćete obezbediti sebi kvalitetan san i dobar naredni dan.

Izvor: Telegraf.rs / dailystar.co.uk     Foto: Pixabay

Takođe pogledajte

OŠTEĆUJE MOZAK! Nikako ne spavajte sa upaljenim svetlom!

Veštačko svetlo može negativno uticati na zdravlje celog tela, a istraživanja su pokazala da čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *