subota , februar 23 2019

Pravilo ishrane “od 8 do 8” za bolje zdravlje

Loše zdravlje creva povezuje se sa raznim zdravstvenim problemima – od ekcema, preko bolova u zglobovima, akni, do mentalnih problema. Evo kako da jednostavnim pravilom poboljšate zdravlje.

Doktor Rangan Čaterdži otkrio je vezu između lošeg zdravlja creva i različitih zdravstvenih problema, ali je otkrio i jednostavan način da poboljšate zdravlje.

Naime, on kaže da treba da se držite pravila “od 8 do 8”, što znači da sebi u toku dana date 12 sati vremena da jedete, na primer od 8 do 20 časova.

Dr Čaterdži kaže da za mršavljenje i bolji imunitet nije važno samo šta jedete, već i kada jedete.

“Istraživanja pokazuju da promena vremena kada jedemo može dobro da utiče na gubitak viška kilograma, na funkcionisanje imuniteta, nivo šećera u krvi i na bakterije u crevima”, ističe doktor.

Period dana kada jedete važan je zbog toga da biste dali telu odmor između obroka i podstakli rast dobrih bakterija u crevima, koji pomažu u oslobađanju toksina i čiste creva.

Priznajući da moderan način života može da se ispreči na putu zdravoj ishrani, dr Čaterdži preporučuje da doručkujete ujutru oko osam sati i da večerate nešto pre 20 časova, i veruje da je to realističan cilj za većinu ljudi.

“Ima smila… Vašem mozgu je potreban odmor, a isto je i sa crevima”.

I nutricionistkinja Li Holms podržava ovaj način ishrane, zarad boljeg zdravlja creva i organa za varenje. Osim toga, ona preporučuje da dva dana nedeljno unosite znatno manje kalorija nego inače jer konstantno unošenje hrane znači da telo nikada ne dospeva do stanja sagorevanja masti. Ovaj način ishrane poznat je kao povremeni post.

“Počela sam povremeni post kada sam odlučila da svoja creva izlečim ishranom. Za nekoliko nedelja sam se osećala mnogo zdravije i energičnije”, tvrdi nutricionistkinja.

Postoje brojni načini povremenog posta, a neki od njih podrazumevaju da doručkujete u 11, ručate u 14 sati, a večerate malo pre 19 časova. To, dakle, podrazumeva da postite, odnosno ne jedete ništa otprilike 16 sati – od 19 časova uveče do 11 ujutru.

Za one koji žele da dva puta nedeljno unose manje kalorija, Holmsova preporučuje da pripreme voće, povrće i lososa, koje će jesti tih dana.

Izvor: mondo.rs     Foto: Pixabay

Takođe pogledajte

Gledajmo na život kao na dečju igru u kojoj ništa nije ozbiljno osim poštenja!

Citati poznatih intelektualaca o životu koji oplemenjuju čoveka i koje uvek iznova treba pročitati Sve …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *