nedelja , januar 20 2019

Promocija knjige Romulijana (Gamzigrad) (VIDEO)

U Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru održana je promocija knjige profesorke doktorke Milke Čanak Medić pod nazivom Romulijana (Gamzigrad).

Ovo je poslednja knjiga u naučnom radu profesorke doktorke Milke Čanak Medić posvećena Romulijani. 2007.godine Gamzigrad je upisan na Listu svetske kulturne baštine UNESKO kao palata Gaja Valerija Galerija Maksimilijana s kraja III i IV veka. Gamzigrad je najbolje očuvan primer kasnoantičke dvorske arhitekture i umetničkog ukrašavanja. Svaki ljubitelj knjiga o antičkoj umetnosti u njoj će naći obilje podataka i najnovijih slika o antičkoj palati i njenom životu, kao i reprodukcije mozaika i crteža idealne rekonstrukcije izgleda palate. Tekst monografije iz pera najboljeg poznavaoca Gamzigrada Milke Čanak Medić je oplemenjen divnim opisima palate i antičkog života. Radeći praktično i teorijski na rimskoj ranohrišćanskoj arhitekturi krunu autorkinog rada predstavlja kljiga o palati u Gamzigradu.

Na današnji dan je u Gamzigradu, pre 65. godina, zakopan prvi kramp.

Ova promocija je organizovana u okviru Nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“, kojom se obeležavaju Medjunarodni dan muzeja, Evropopska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Takođe pogledajte

“Novogodišnji slučaj čarobnice Lili” oduševio mališane u Maloj Jasikovi

Predstava zaječarskog teatra ,,Novogodišnji slučaj čarobnice Lili”, u adaptaciji i režiji Nataše Petrović, oduševila je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *