četvrtak , mart 21 2019

Promocija knjige “Suština milosrđa“ Pitera Bruka

U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, u Radul begovom konaku  je organizovana promocija knjige “Suština milosrđa “ Pitera Bruka, jednog od najznačajnijih reditelja druge polovine XX veka, u izdanju “Klia” iz Beograda. O knjizi su govorili Nebojša Bradić, pozorišni reditelj i urednik edicije Ars Scena i Bora Dimitrijević, istoričar .

“Sticaj okolnosti je da je ova knjiga izašla kod nas, a ja sam je doneo pre 2 godine iz Londona kada je bila 400-ta godišnica Šekspirove smrti. Jubilej je obeležen brojnim aktivnostima, a tim povodom izdata je I knjiga “Suština milosrđa”. To su eseji Pitera Bruka na temu Šekspirovih komada koje je on režirao, od svog detinjstva pa do sada, rekao je na promociji knjige Nebojša Bradić.

Vraćajući se dramama koje je nekada briljantno režirao, kao što su Kralj Lir, Tit Andronik i, naravno, San letnje noći, devedesetogodišnji Piter Bruk daje precizne odgovore. Ova kratka, ali neizmerno pametna knjiga daje unutrašnji pogled koji osvetljava odnos velikog svetskog reditelja prema najvećem svetskom piscu. Istovremeno, knjiga predstavlja i suštinu svega što je Piter Bruk naučio u svom životu. U svojim intrigantnim detaljima o pozorišnoj istoriji autor pruža veliko zadovoljstvo i zabavu budućem čitaocu. Brukov genije, odmerenost i duhovitost sjaje na svakoj stranici Suštine milosrđa.

Posetiociu promocije su na video materijalu videli deo iz jedne od poslednjih predstava Pitera Bruka, “Hamleta” koga je radio u Parizu, kao i snimak posete Pitera Bruka Beogradu gde je boravio sa Lorensom Olivijeom i Vivijen Li.

Bora Dimitrijević je iskoristio promociju knjige o Šekspiru da podseti da su Tv novosti 1988 donele odluku da se utemelji nagrada za glumačku bravuru “Zoran Radmilović” na Sterijinom pozorju. Prvi dobitnik bio jeMilan Lane Gutović a drugi Lazar Ristovski. Grad Zaječar se na poziv Tv novosti uključuje 1990. godine u organizaciju dodele nagrada dobitnicima, i tadašnji predsednik opštine Zaječar Dr Aleksandar Kamenković uručuje nagradu dobitniku Žarku Lauševiću. Tada je pokrenuta inicijativa o održavanju Festivala posvećenog velikom glumcu i 1992. godine održani su 1. Dani Zorana Radmilovića. Dimitrijević je uručio direktoru zaječarskog teatra Vladimiru Đuričiću fotokopiju dokumenta inicijative o osnivanju Festivala.

Ne bih se usudio da kažem da su ovi Dani Zorana Radmilovića najbolji, ali predstave koje smo imali prilike da vidimo ovih dana, u konkurenciji i grada domaćina, pokazale su visok nivo izvođačke kulture, rekao je Bradić.

“Publika je dala svoj doprinos i mislim da svi možemo biti spokojni prema razvoju ovog festivala Programski gledano on je zaista velika inovacija jer uključuje najbolje predstave iz regiona”.

Foto: Saša Stamenković

Takođe pogledajte

Međuorkužna smotra folklornih anasabala Zaječarskog i Borskog okruga

Međuokružna smotra folklornih ansambala Zaječarskog i Borskog okruga biće održana u utorak 19. marta 2019. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *