petak , decembar 14 2018

Promocija vojnog školstva u Zaječaru (VIDEO)

Pred velikim brojem maturanata i osnovaca u u velikoj sali Zaječarskog upravnog okruga danas je promovisan konkurs za upis u srednje stručne Vojne škole, Vojnu gimnaziju, Vojnu akademiju i Vojno medicinsku akademiju.

“Ne treba posebno trošiti reči i govoriti o tome kolika je popularnost i rejting vojske u narodu. Vojska je oduvek bila deo naroda i onda je toliko i poverenje prema njoj. U istoriji je bilo dosta iskušenja pred vojskom ali to poverenje nikada nije dovedeno u pitanje. Zbog toga i ne čudi što je danas u Zaječarskom upravnom okrugu toliki veliki broj mladih koji žele da čuju šta je to vojska, koji su to izazovi koji bi stajali pred njih, ukoliko se odluče da konkurišu i upišu neku od vojnih škola. Treba napomenuti i da je vojni poziv oduvek bio atraktivan za mlade”, rekao je načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović.

“Ovaj poziv nije lak, ali je zato izazovan i častan”, istakao je pukovnik  Nenad Marković načelnik Regionalnog centra  Ministarstva odbrane Niš.

“Teritorija nadležnosti Zaječarskog upravnog okruga je jedna od 8 teritorija, 8 upravnih okruga koja potpada i spada u teritorijalnu nadležnog Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš. Svake godine Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš sa okruzima, sa jedinicama lokalne samouprave na svojoj teritoriji organizuje promociju vojnog poziva i vojnog školstva i tim povodom mi smo danas gosti Zaječarskog upravnog okruga. Kao i prošle godine svedoci smo i ove godine da je veliko interesovanje za vojni poziv. Ono što mogu da kažem kao neko ko dugo nosi uniform i bavi se vojnim pozivom je da ovaj posao nije nimalo lak ali je zato izazovan i zato je častan” istakao je pukovnik  Marković.

Do 15. odnosno 31. marta otvoreni su konkursi za prijem učenika i kadeta u vojne škole i akademije. Mladići i devojke koji žele da konkurišu za upis u vojne škole, potrebno je da na vreme podnesu prijavu u centrima Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka uz neophodnu dokumentaciju, poručio je  major Danko Rondović sa Vojne akademije i dodao  da  isti uslovi važe i za sve zainetresovane koji žele da upišu Vojnomedicinski fakultet. Oni moraju biti 1998. godište i stariji, a uslov je da imaju završenu gimnaziju medicinsku ili veterinarsku srednju školu. Rođeni 2002. i kasnije mogu konkurisati za upis u vojnu gimnaziju i srednje stručne vojne škole.

“Kao i svake godine konkurs je otvoren u februaru i martu mesecu, konkretno za sve vojne škole konkurs je otvoren do 30. marta, osim za Vojnu gimnaziju gde je konkurs otvoren do 15. marta. Mislim da svi kandidati imaju dovoljno vremena da se prijave, da konkurišu u nadležnom Regionalnom centru, odnosno vojnom odseku i da postanu kandidati za upis u vojne škole. Da bi neko postao kadet Vojne akademije, odnosno učenik Vojne gimnazije i srednje stručne vojne škole mora da ispuni opšte i posebne uslove. Svi kandidati moraju da budu državljani Republike Srbije i naravno da su zdravstveno sposobni za kadete odnosno učenike vojnih škola. Što se tiče posebnih uslova razlikuju se za svaku školu. Tako da bi neko postao kadet Vojne akademije mora da završi 4. razred srednje škole ili da sada pohadja 4. razred srednje škole, da je rodjen 1997. godine i kasnije. Naravno svi kandidati za sve Vojne škole ne smeju da budu krivično odnosno prekršajno kažnjavani. Što se tiče Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije kadeti treba da su rodjeni 1998. godine i kasnije. Kazaću par prednosti koje nudi vojno školstvo u odnosu na civilno. Svi naši kadeti učenici imaju obezbedjen smeštaj i ishranu u našem internatu, odeću, obuću, udžbenike, kompletan nastavni materijal imaju čak i besplatnu kartu za vreme semestralnog raspusta i ono što je najbitnije za naše kadete i učenike je jedna mala stipendija,a ona iznosi od 12 000 do 16 000dinara. Mi smo pokušali da motivišemo naše kadete da bolje uče da bolje postižu rezultate, tako da svi kadeti koji imaju prosek preko 8 i preko 9 imaju povećanje od 10 do 15%, tako da kadet  završne godine Akademije dobija stipendiju koja iznosi 16 000 dinara”, rekao je major Rondović. Učenici koji završe vojnu gimnaziju su osnovni kadar za popunu vojne akademije, dok popunom srednje stručne vojne škole dobijaju čin podoficira i počinju sa radom. Kadeti koji su sada apsolventi Vojne akademije sa prosekom iznad 8,5 stiču mogućnost za povećanje plate od 10 do 15 %. Po završetku vojne akademije kadeti dobijaju stalni posao u Vojsci Srbije i Ministrastvu odbrane.

Takođe pogledajte

Politika: Uskoro prijavljivanje svih turista koji borave u Srbiji

Prema poslednjim podacima, trećina turista, koji provode odmor u Srbiji, neprijavljena je, jer borave u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *