petak , decembar 14 2018

REMEK-DELA VEĆ OD PRVOG SLOVA: 10 najčuvenijih početaka romana u istoriji književnosti!

„U početku beše reč“ glasi uvodna rečenica Svetog pisma koju ste sigurno čuli bezbroj puta do sada čak iako nikada niste otvorili Bibliju. Verujemo da ste upoznati sa citatima i iz sledećih 10 romana koja su na maestralan način otvorili neka od najboljih dela svetske književnosti.

U slučaju da niste, nadamo se da će vas naša lista ubediti da posetite vašu lokalnu biblioteku i knjižaru i upoznate se sa ovim čuvenim romanima.

1. „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.“ – Lav Tolstoj, “Ana Karenjina”

2. „Bio je vedar i hladan aprilski dan; na časovnicima je izbijalo trinaest“ – Džordž Orvel, “1984”

3. „Danas je umrla mama. Ili možda juče. Ne znam.“ – Alber Kami, “Stranac”

4. „Opšte je poznata činjenica da je bogatom neoženjenom čoveku žena preko potrebna“ – Džejn Ostin, “Gordost i predrasude”

5. „Ako vas stvarno zanima sve ovo, verovatno ćete prvo hteti da saznate gde sam rođen, kakvo je bilo moje bezvezno detinjstvo, šta su moji radili u životu pre nego što su me dobili i još masu takvih gluposti a la David Koperfild, ali nisam baš raspoložen da se upuštam u te stvari.“ – Džerom Dejvid Selindžer, “Lovac u žitu”

Knjige, obrazovanje

6. „Kad se Gregor Samsa jednog jutra prenuo iz nemirnih snova, ugledao je sebe u postelji pretvorenog u ogromnu bubu.“ – Franc Kafka, “Preobražaj”

7. „Sva deca, osim jednog deteta, rastu.“ – Džejms Metju Bari, “Petar Pan”

8. „Ja sam bolestan čovek… Zao čovek.“ – Fjodor Dostojevski, “Zapisi iz podzemlja”

9. „Lolita, svetlo moga života, oganj mojih prepona. Greh moj, duša moja. Lolita: vrh jezika prelazi put od tri stupnja niz nepce da bi na trećem lupnuo o zube. Lo. Li. Ta.“ – Vladimir Nabokov, “Lolita”

10. „Bila su to najbolja vremena, bila su to najgora vremena, bilo je to vreme mudrosti, bilo je to vreme ludosti, bila je to epoha vere, bila je to epoha neverice, bilo je to doba Svetlosti, bilo je to doba Tame, bilo je to proleće puno nade, bila je to zima puna očaja, imali smo sve pre nas, imali smo ništa pred nama, svi smo išli direktno u Raj, svi smo išli direktno na drugu stranu.“ – Čarls Dikens, “Priča o dva grada”

Izvor: srbijadanas.com   Foto: Profimedia

Takođe pogledajte

„Naša istorija, naša sećanja” (VIDEO)

U galeriji Istorijskog arhiva “Timočka krajina” otvorena je izložba  “Naša istorija, naša sećanja”, koju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *