subota , jul 4 2020

Srpski poljoprivrednici imaju oko 400.000 traktora

Srpska poljoprivredna mehanizacija “stidljivo” se zanavlja. U Srbiji je za poslednje četiri godine kupljeno 21.075 traktora. Ako se uzme podatak da u našoj zemlji ima oko 400.000 dvoosovinskih traktora, činjenica da je obnovljeno tek nekih pet odsto je prilično malo. Najveći broj ovih mašina uzet je zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede, ali i iz evropskih fondova za pristupnu pomoć – IPARD.Traktori u našoj zemlji, ali i druge poljoprivredne mašine, u proseku su stari više od 30 godina. A, zbog starosti mehanizacije, država je prošle godine menjala i Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, čime je omogućeno da stare tablice i dalje važe, uz potvrdu o tehničkom pregledu.
Stručnjaci su tada tvrdili da oko 60 odsto traktora ne bi prošlo tehnički pregled, koji je bio obavezan, ali nije postojala kazna za one koji ga nemaju. Zbog toga, većina traktora, čak i onih iz nekadašnje SFRJ, i dalje je krstarila srpskim njivama. Naročito u centralnoj Srbiji, gde je mehanizacija i najstarija, pišu Novosti.

Takođe pogledajte

Veća prava za zaposlene u predškolskim ustanovama

Ministar prosvete Mladen Šarčević potpisao je sa predsednicima resornih sindikata dopunu posebnog kolektivnog ugovora za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *