petak , jul 10 2020

Šta očekuje turiste u rodnom mestu Hajduk Veljka Petrovića!?

Već godinama, pa i decenijama, nestaju skoro čitava sela na teritoriji našeg kraja.

Izgleda da loši životni uslovi već dugi niz godina utiču na masovni odlazak stanovništva iz naših sela. Da li je tome doprinela slaba ekonomija ili pogrešna politika koja se vodi na lokalnom nivou ostaje da se o tome stvarno zapitamo!?

Selo Lenovac je jedno od sela u okolini Zaječara. Poznato je po tome što je u njemu rođen jedan od najvećih srpskih junaka Hajduk Veljko Petrović. U njegovu čast je podignuto i spomen obeležje a i organizuje se čuvena kulturno-sportska manifestacija nazvana “Hajduk Veljkovi dani” koja ima za cilj da održi sećanje na legendarnog srpskog junaka. Ovo selo se nalazi svega 16 kilometara od Zaječara.

Međutim, u centru ovog mesta zatekli smo zgradu koja je očigledno stradala u požaru i koja je u vlasništvu Mesne zajednice i lokalne samouprave. Nameće se pitanje ko brine o zgradama koje su u vlasništvu lokalne samouprave i da li lokalna samouprava vodi računa o svojim posedima ali i o meštanima koji su ostali da žive u ovom selu.

Ovakva slika jednog sela iz kog potiče jedan od najvećih junaka u istoriji našeg naroda šalje jasnu poruku o tome koliko mi kao narod brinemo o našim precima i šta ostavljamo u amanet nasim potomcima. Veoma jeziv prizor za buduća pokolenja…

Kada ovako izgleda jedno selo koje je podarilo junaka poput Hajduk Veljka Petrovića, sta se može očekivati u ostalim selima koja imaju manji kulturološki značaj!?

Da li će ovakve slike privući turiste u ovo selo, vreme će pokazati…

 

foto: RTV F kanal

Takođe pogledajte

Kovid računi automatski se gase 15. avgusta

Preduzetnici u Srbiji kojima je 7. jula legla i treća, poslednja tranša pomoći u vidu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *