nedelja , januar 20 2019

Šta treba da znate pre drugog braka

Bili ste u braku, razveli ste, našli novu ljubav i razmišljate o tome da ponovo kažete “da”? Evo šta treba da znate pre toga.

O ovih nekoliko stvari trebalo bi da razmislite i razgovarate sa novim partnerom pre nego što drugi put „stanete na ludi kamen“, da bi vam ovaj put uspelo.

“Bivši/a me izluđuje. Ne osuđuj me i ne upuštaj se u to. Budi strpljiv/a jer će drama polako prestati”.

Ono što nije “radilo” u braku, uglavnom “ne radi” ni kad je u pitanju razvod.

Ona možda tvrdi da ste sebični. On vas možda optužuje da ste loša majka. Sve su to okidači za svađu, a vaš novi partner sve to mora da “iskulira”.

On ili ona će verovatno povremeno biti iznerviran vašim lošim raspoloženjem, ili vašom odlukom da popustite i udovoljite bivšem partneru, ponovo. Ono što nikako ne želite je da se vaš novi partner meša u odnos koji imate sa bivšim – to je trougao koji bi trebalo da izbegnete po svaku cenu.

Uostalom, sve će se to malo smiriti, kada se sklopi novi brak.

Imajte na umu da stupanje u novi brak može da bude uzrok anksioznosti zbog dece – ako ih ima iz prethodnog braka – ali i zato što je konačno suočavanje sa krajem (prethodnog braka i odnosa).

Naravno, prethodni brak je gotovo čim je došlo do razvoda, ali u nekom psihološkom smislu novi brak može da bude ono što „osvesti“ da je definitivno gotovo.

“Ti si moj novi muž/žena i ljubavnik/ljubavnica, ali nisi otac/majka moje dece”.

To svakako nije lak razgovor, ali ako ste pronašli partnera koji vas voli i koji je razuman, on verovatno voli i vašu decu i razumeće.

Naime, onaj ko stupi u vezu ili brak sa osobom koja već ima decu od početka zna da uz partnera dobija i “ceo paket” koji ima sopstvena pravila. Bez obzira u čijoj kući žive, novi partner ne treba da se ponaša kao da je roditelj partnerovoj deci iz prethodnog braka.

Ne želite da vaša deca moraju da biraju, a imajte na umu da će se loše osećati ako bilo ko insistira da novo maminog ili tatinog partnera/partnerku nazivaju mamom ili tatom – deca to doživljavaju kao izdaju. Potpuno je OK ako nakon izvesnog vremena sami tako odluče, ali na tome ne treba insistirati.

Naravno, od dece bi trebalo da zahtevate da poštuju vašeg novog partnera, da imate jasna pravila i ograničenja. Ne popuštajte im previše i imajte na umu da je za decu dobro da imaju brižne, ali stabilne, snažne odrasle ličnosti u svom okruženju.

“Šta je uradio/la da te toliko povredi? Ne želim da ponovoim istu grešku”.

Neke rane iz prošlosti ne mogu lako da zacele, a ono što vas je ranije povredilo prenosite i u novu vezu/brak, hteli vi to ili ne.

Ako ste, na primer, bili u braku sa osobom koja vas je napustila preko noći, bez objašnjenja, moguće je da se plašite da ćete ponovo biti ostavljeni.

Da taj strah i probleme ne biste vukli i u novom braku, na vreme objasnite partneru da vam je jako neprijatno ako vam ne odgovori na poruku ili poziv po nekoliko sati ili ako se usred svađe okrene i ode. To priziva loše uspomene, i ne vodi ničemu dobrom.

Pomozite jedno drugom da se ne ponavljaju stare traume, razgovarajte otvoreno o tome. To će vam doneti više bliskosti i poverenja.

“Od čega ćemo živeti?”

Novac nije prljava reč, iako mnogi tako misle. Jednostavno, ako stupate u brak i imate određene planove o tome kako želite da živite, sasvim je normalno da sa partnerom otvoreno razgovarate o tome kako ćete da finansirate sve te zajedničke planove. Ova tema je još i važnija ako imate dete iz prethodnog braka, za koje drugi roditelj plaća alimentaciju.

Mnogima je neprijatno da sa partnerom razgovaraju o novcu, ali izbegavanje te teme kasnije može da stvori probleme, pa je bolje na vreme razgovarati o svemu.

Prvo razgovor, posle brak

Pre nego što se venčate sa nekim, bilo to prvi ili deseti put, od ključne je važnosti da se međusobno dobro upoznate, pre nego što se na bilo šta obavežete. Na neki način, kada se drugi put stupa u brak su neke stvari lakše jer ste zreliji, i nadamo se, naučili ste nešto iz svojih grešaka.

Sa druge strane, kod ponovnog stupanja u brak je problem to što često sa sobom nosimo i “prtljag”, u vidu emocija, stvari koje su nas povredile, očekivanja…

Zato, najbolje što možete da uradite je da se dobro upoznate i razgovarate otvoreno o svemu, bez zadrške, da biste izbegli da ponovo budete povređeni ili ponovo prolazite kroz razvod…

Izvor: mondo.rs    Foto: pixabay

Takođe pogledajte

ZAŠTO SU KNJIGE BOLJE OD FILMOVA? Ovo su četiri najvažnija razloga!

Da li su bolje knjige ili filmovi, o tome se dugo polemiše. Nepopustljivi knjiški moljci …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *