nedelja , februar 17 2019

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi (VIDEO)

Danas je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. U Zaječarskoj transfuziji današnji dan obeležen je radno, a akciji i obeležavanju 14. juna pridružili su se i članovi moto kluba “Noćni Vukovi”.

Članovi Moto kluba „Noćni vukovi“ Srbija  u prostorijama Službe za transfuziju Zaječarskog zdravstvenog centra, dobrovoljno su dali krv i pokazali svoju humanost, jer krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Kako kažu, mi smo najrizičniji učesnici u saobraćaju i ne možemo očekivati da uvek drugi nama pomažu, već treba i mi njima, a krv je jedini lek koji nema zamenu. Prema rečima Zaječarca  Gorana Paunovića koji je višestruki davalac krvi  bajkeri su uvek spremni da pomognu.

Cilj Međunarodnog dana davalaca krvi je podizanje nivoa svesti o univerzalnoj potrebi za bezbednom krvlju  i produktima od krvi, kao i izražavanje zahvalnosti davaocima, istakao je Dr Dragan Glišić, načelnik Službe  transfuzije Zdravstvenog centra Zaječar.

„Koristim ovu priliku  svima čestitam 14. jun, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Zahvaljujem se pre svega našim davaocima koji su odvojili pola sata vremena, a figurativno rečeno 5 minuta i došli da pomognu nekome koga ne poznaju, a ujedno i da prekontrolišu svoje zdravlje. Mi iz Službe za transfuziju krvi Zaječar smo prezadovoljni odzivom, jer smo u toku ove godine, do sada, već prikupili preko 600 jedinica krvi,“ napomenuo je Dr Glišić.

Svetski dan davalaca krvi je dan u godini posvećen dobrovoljnom davanju krvi. Obeležava se 14. juna na dan kada je rodjen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je dobio Nobelovu nagradu 193o. godine. Bajkeri iz moto kluba “Noćni vukovi” Srbija, na kraju ove akcije su rekli “Bila je ovo dobra prilika da se probudi svest kod ljudi  da smo mi normalni i pre svega društveno odgovorni ljudi, možda čak i više nego neki drugi”.

 

Takođe pogledajte

Oko 64.000 zdravstvenih kartica nije preuzeto

U filijalama RFZO-a stoji oko 64.000 zdravstvenih kartica. Najviše je onih koje su vraćene iz …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *