sreda , jul 24 2019

Vitamini i minerali koji su neophodni ženama nakon 40. godine

Kada jedemo, organizam uzima proteine, ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine kako bi poboljšao ćelijsku deobu, sprovodio nervne signale, poboljšao gustinu kostiju itd.

Bez odgovarajućih količina ovih elemenata, telo gubi sposobnost da pravilno funkcioniše. Danas je nedostatak vitamina i minerala uobičajen problem zbog lošeg izbora hrane, strogih dijeta i brojnih zdravstvenih stanja.


Kada starimo, apsorpcija i sinteza mikroelemenata je narušena, što povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema. Zapravo naša tela ne mogu da proizvedu većinu mikroelemenata, tako da moramo da ispunimo dnevne potrebe za njima, jedemo zdravu hranu ili uzimamo posebne dodatke.

Stručnjaci kažu da se zahtevi žena za hranjivim materijama mnogo menjaju s godinama. Hormonske fluktuacije igraju veliku ulogu u ovim procesima. Ove promene obično postaju očigledne posle 40. godine, kada naše telo počinje da se priprema za menopauzu.

Dobra vest je da je potpuno moguće sprečiti nedostatke ovih materija i ostati zdrav uz pravilan izbor hrane obezbedite sebi ove neophodne vitamine i minerale:

1. Kalcijum

99 odsto celokupnog kalcijuma iz našeg tela gradi kosti, obezbeđujući njihovu gustinu i snagu. Kada nivoi reproduktivnog hormona estrogena padnu u srednjim godinama, apsorpcija kalcijuma se smanjuje. Drugi problem je što žene često ne uzimaju dovoljno proizvoda bogatih kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi, lisnato povrće i sardine.

2. Vitamin D

Ovaj vitamin je potreban zato što pomaže vašem telu da uzme kalcijum iz hrane i da ga koristi. Takođe je uključen u zaštitne imunološke procese. Ovaj element je zapravo jedini vitamin koji telo može samo da generiše i to kada ste izloženi sunčevoj svetlosti. Možete da ga dobijete i ako jedete losos, pastrmku i druge masne ribe. Ulje jetre bakalara je jedini savršeni izvor vitamina D.

3. Magnezijum

Nedostatak ovog elektrolita je čest problem kod starijih žena. Može biti odgovoran za konstipaciju, grčeve u mišićima, glavobolje i disfunkcije digestivnog trakta. Budite sigurni da vaša ishrana sadrži dovoljno hrane pune magnezijuma kao što su pasulj, orašasti plodovi i lisnato povrće.

4. Vitamin E

To je vitamin rastvorljiv u mastima, koji štiti vaše ćelije od oksidativnog oštećenja i usporava procese starenja. Kako uzeti dovoljno? Dodajte lešnik, suncokretovo seme, kikiriki i kukuruzno ulje u svoj obrok.

5. Gvožđe

Žene često gube gvožđe kroz oblina menstrualna krvarenja, što može da se dogodi zbog brojnih razloga. Drugi problem je to što kada starimo, naš želudac teži da proizvodi manje kiseline koja umanjuje apsorpciju gvožđa. Najbolji izvori ovog elementa su proizvodi životinjskog porekla kao što su crveno meso, jaja, živina. Ali gvožđe možete da nađete zelenom lisnatom povrću i pasulju.

6. Vitamin B12

Da li ste znali da je vitamin B12 neophodan element za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca? Bez njega, vaše telo može da počne da proizvodi abnormalna, krhka krvna zrnca ili da prestane da ih stvara. Da biste izbegli ovaj problem, jedite dovoljno sira, ribe, mesa i jaja.

7. Vitamin K

Neophodno je da dodate karfiol, govedinu, brokoli i soju u svoj meni kako biste zadovoljili dnevnu potrebu za vitaminom K. Ovaj esencijalni element osigurava normalno zgrušavanje krvi, održava zdravlje srca i poboljšava gustinu kostiju.

Izvor: stil.kurir.rs     Foto: Pixabay

Takođe pogledajte

OŠTEĆUJE MOZAK! Nikako ne spavajte sa upaljenim svetlom!

Veštačko svetlo može negativno uticati na zdravlje celog tela, a istraživanja su pokazala da čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *