subota , februar 23 2019

Zaječarska biblioteka centar mnogih kulturnih aktivnosti

I ove godine nastavljaju se radovi na uredjenju Matične biblioteke “Svetozar Marković” u Zaječaru, pa je tako početkom godine okrečeno dečje odeljenje. Ovog meseca biće raspisan konkurs namenjen učenicima za 4. ciklus čitalačke povelje, a biće organizovanei  brojne radionice. Predstoji nam  i obeležavanje godišnjice  Velikog  rata, najavio je direktor ove ustanove Boban Djordjević.

Radovi na uredjenju i sredjivanju prostorija Matične biblioteke “Svetozar Marković” u Zaječaru se nastavljaju, pa je tako početkom godine okrečeno dečje odeljenje.

„To odeljenje nije sredjivano i krečeno 10 godina, pa i sa tim nekim malim ulaganjima iz naših sredstava ima već pozitivnih efekata. Malo smo izmestili taj nameštaj koji imamo i tu su sada neke svetlije boje i ima pozitivnih reagovanja na to što je uradjeno na dečjem odeljenju. Aktivnosti rada na dečjem odeljenju kao i uvek kreću od septembra i traju negde do avgusta meseca. Ovog meseca biće raspisan konkurs namenjen  osnovcima za 4. ciklus čitalačke povelje, biće organizovane brojne radionice i zaista odličnih dešavanja na tom odeljenju, a kraj toga je maj i jun mesec kada deca dolaze u čitalište biblioteke i čitaju svoje radove, jula i avgusta meseca će biti ponovo nekih radionica i da zaključim to je jedan ciklus koji traje već nekoliko godina, ali uvek sa nekim novim dešavanjem,” istakao je Djordjević.

U čitalištu zaječarske biblioteke nedavno je priredjeno poetsko veče. “Predavanje je bilo o poeziji jugoslovenskog i srpskog pesnika Rastka Petrovića. A ovo predavanje kao i ona tokom prošle godine bila su veoma posećena, pa je opšti utisak da su ona zaista dobra pa ćemo se truditi da i tokom ove 2018. ih održimo što više. I to ne samo predavanja o značajnim ličnostima, nego se nadam da će tu biti i promocija, a štampaćemo i nekoliko publikacija“.

Ove godine obeležićemo i godišnjicu velikog rata, odnosno rata koji je okončao sve sukobe, najavio je  direktor ove ustanove.

„Biblioteka se sprema da na dostojan način obeleži godišnjicu I svetskog rata i u nekim smo pregovorima sa ljudima iz Nardone biblioteke Srbije, pa se nadam da ćemo imati neku lepu izložbu novembra meseca kada će biti 152. godišnjica od osnivanja čitališta. Želja nam je i da dovedemo ovde neke ljude koji znaju da kažu dobru i jaku reč a sve sa ciljem da na dostojan način obeležimo godišnjicu Velikog rata,“ rekao je direktor.

Godinama unazad Ministrstvo  kulture raspisuje konkurse, a biblioteka je i ove godine aplicirala projektima. “Već se pišu, nadam se da ćemo na konkurs poslati 2 ili 3, a koji god da prodje je velika stvar za ovu ustanovu, jer se ne radi samo o tome da će to koristiti samo biblioteci jer to nije trenutnog karaktera, već je to nešto što treba da služi ljudima koji će doći i posle nas i koji će raditi ovde,“ objašnjava Djordjević.

Želeći da izađe u susret starijim Zaječarcima, Matična biblioteka “Svetozar Marković” je pre dve nedelje uvela novu kategoriju upisa “65+” i poklanja besplatno učlanjenje osobama starijim od 65 godina.

“Od početka godine broj upisanih se blago povećao. Trudimo se na sve načine da pomognemo našim korisnicima i izadjemo u susret. Tako smo odlučili da naši stariji sugradjani koji imaju 65 godina i više, mogu da se besplatno upišu u biblioteku, tako da je odziv zaista za sada dobar, a nadamo se da će se tako nastaviti tokom cele godine. Biblioteka uvek kada su  neke značajne godišnjice, datumi ili praznici, smanji cenu članarine kako bi privukla veći broj ljubitelja pisane reči.

Prema najavama  Bobana Djordjevića, direktora zaječarske biblioteke, ova 2018. godina biće  godina u kojoj će se kao i do sada  obeležiti mnoge godišnjice, organizovati  predavanja, biće priredjivane izložbe  kao i štampane  monografske  publikacije.

Takođe pogledajte

Izložba slika Ljiljane Stanković (VIDEO)

U galeriji Radul begovog konaka otvorena je izložba slikarke Ljiljane Stanković iz Zaječara. Zaječarka Ljiljana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *