utorak , septembar 28 2021

Zaječarska Gimnazija upisuje prvu generaciju IT odeljenja

Gimnazija u Zaječaru ove školske godine upisuje prvu generaciju IT odeljenja, koje je specijalizovano za učenike sa izraženim digitalnim kompetencijama.

Pored tradicionalnih gimnazijskih predmeta postoje i posebni predmeti koje će pohadjati  ovi djaci. Ti novi posebni predmeti  su: programiranje, primena računara, objektno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme i web programiranje. Ovi predmeti će osposobiti učenike za uspešan nasatavak obrazovanja u oblasti programiranja i računarstva ali će im i omogućiti sticanje kompetencija rešavanja svakodnevnih problema upotrebom IT alatki. IT odeljenja imaju po 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Škole su opremile kabinete, učenicima nije potrebna dodatna oprema,  a nastavnike informatike očekuju obuke za nove predmete.

Od 68 srednjih škola koliko je izrazilo interesovanje za formiranje ovakvog  odeljenja u Srbiji, našla se i zaječarska Gimnazija i kako su istakli nadležni ovo odeljenje pohadjaće učenici koji imaju posebne sposobnosti za računarstvo i informatiku.

Rok za prijavljivanje za IT odeljenje je od 11. do 14. maja od 9 do 14 sati, a prijemni ispit se polaže 3. juna. Učenici polažu prijemni ispit za specijalizovana odeljenja gimnazija, a moraju da polažu završni ispit iz srpskog i matematike. Bitna novina kod prijemnog  ispita je da je ove godine neuporedivo lakši nego ranije. Polagaće se zadaci iz matematike naprednog, ali i srednjeg nivoa dok se za pripremu koriste zbirke za maturski ispit, saopšteno je iz ministarstva prosvete.

Prema poslednjim istraživanjima u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine. Potrebno je povećati taj broj najmanje 5 puta, na preko 7 000 IT radnika godišnje, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti. IT sektor je jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji i rastao je stopom od preko 20% svake godine, sa jakim potencijalom za budući rast. Taj sektor trenutno zapošljava oko 20.000 radnika. Posečna plata po radniku u IT sektoru je visa nego u drugim privrednim granama.

Takođe pogledajte

Isplata posebne novčane naknade za jun

Isplata posebne novčane naknade za jun ove godine, uplatom na tekuće račune korisnika kod poslovnih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *