četvrtak , mart 21 2019

Zaječarski srednjoškolci pokazali svoju humanost (VIDEO)

Zaječarski Crveni krst je u saradnji sa Službom za transfuziju  krvi Zaječar organizovao tradicionalnu akciju dobrovoljnog davalaštva za srednjoškolce. Svoju humanost danas su pokazali učenici Gimnazije i Tehničke škole.

“Davanje krvi  ne može da šteti. Osoba pre svega na taj način proverava svoje zdravlje, svoju krvnu sliku, pritisak, srce, pluća i sve ostalo. Takođe, njegova krv se testira na razne viruse. S druge strane, čovek kada nekom pomogne svakako se bolje oseća“, objašnjava Natalija Simonović volonterka Crvenog krsta.

Natalija ima 16 godina, a volonterizmom se bavi 2. godine, izuzetno je zadovoljna saradnjom i onim što je naučila, a to je jedan humani čin i zato se bavi time, kaže.

“Crveni krst se sastoji od više programa, a mi smo prošli razne obuke, kao što su za trgovinu ljudima, za promociju humanih vrednosti, kao za ddk pa smo i mi prošli sve ono što rade naši doktori pa smo našim drugarima pričali o prednostima davanja krvi zašto je to važno. Mi delimo flajere, lepimo postere, pozivamo ih preko društvenih mereža, a i pošto ih većinom znamo lično pa ih pozovemo, doduše većina njih se i plaši jer je prvi put ali im mi onda objasnimo da ništa nije strašno i oslobodimo ih i onda oni dodju  i kao što vidite stvori se gužva svaki put,” kaže Natalija.

Ovakve akcije se skoro 20-tak godina realizuju sa punoletnim srednjoškolcima, a odazove se veliki broj učenika.

“Nakon ove akcije u četvrtak nam sledi još jedna akcija u okviru konkursa “Krv život znači” to je novina od nove godine, do sada je bilo samo slikanje likovnih   pisanje literarnih radova na zadatu temu, dok se sada radi i akcija dobrovoljnog davalaštva krvi za zaposlene pri osnovnoj školi i za roditelje osnovaca. Nadamo se da će ova akcija koju ćemo u četvrtak raditi prvi put isto biti ovako uspešna i sa dobrim odzivom kao i ova koju realizujemo sa punoletnim srednjoškolcima,” rekla je Irena Mladenović saradnik na programskim aktivnostima pri Crvenom krstu Zaječar.

“Crveni krst ima veliki broj volontera  i samim tim kada su ovakve aktivnosti mnogi srednjoškolci kada su ovakve akcije nam se jave jer žele i oni da postanu volonteri Crvenog krsta i oni su uvek dobrodošli i mogu u Crveni krst da dodju svakog radnog dana. Mi smo prošle nedelje imali razne obuke jedna je bila baš ovde u srednjoškolskom centru vezano za davalaštvo krvi a tu su bili i naši volonteri iz Čukarice i zajedno smo sa njima uradili simulaciju pokazali našim srednjoškolcima kako uopšte izgleda ceo taj proces davanja krvi. Sem ove teme u Crvenom krstu se obradjuju i mnoge druge tako da svako ko želi od 7 do 77 godina može biti naš volonter,” napomenula je Irena.

Krv će sutra moći da daju  i đaci Medicinske i Ekonomsko trgovinske škole u biblioteci Tehničke škole.

Takođe pogledajte

Srednji kurs dinara 117,92

Zvanični srednji kurs dinara iznosi danas 117,92 dinara za evro što je neznatna promena u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *