petak , maj 29 2020

Zašto nije dobro da se mešate u dečije svađe

Iako to radite iz najbolje namere, ako se deca svađaju najgluplje što možete da uradite je da se umešate i naterate ih da se izvine jedno drugom.

Kad se deca posvađaju, naročito ako jedno dete kinji drugo, roditelji često misle da je najjednostavniji način da tome stanu na put to što će dete naterati da se izvini bratu ili sestri.

“Izvini se bratu”, “kaži sestri da ti je žao”, insistiraju tata i mama, i deca na kraju popuste, iako im u najvećem broju slučajeva uopšte nije žao. I onda “procede” neko neubedljivo “izvini” samo da zadovolje roditelje.

Takva iznuđena izvinjenja odnosima među decom nanose više štete nego koristi, kaže Lora Markam, psiholog i autor knjige “Smireni roditelji, srećna deca: Kako da zaustavite svađe među decom i podignete prijatelje za ceo život”.

A ako pitate decu šta misle o toj praksi, i ona sama će vam reći da je besmislena.

“Kad sam besna, mrzim da se izvinjavam, samo me još više razbesni”, “Kad mi se brat izvini samo zato što su ga roditelji naterali, a jasno mi je da ne misli to, osećam se još gore”, “Laganje je ako kažete da vam je žao a to ne mislite stvarno”, samo su neki od odgovora koje je Markamova dobila od dece sa kojom je razgovarala na ovu temu tokom svoje prakse.

Ako decu terate da se izvine, ne samo da im šaljete potpuno pogrešnu poruku, već i ne rešavate problem.

“Decenije istraživanja romantičnih odnosa među odraslim osobama pokazale su da kad se jedan od partnera oseća kao da je prisiljen da se izvini pre nego što je na to spreman, to uopšte ne pomaže oporavku partnerskog odnosa”, objasnila je Markamova za Yahoo Parentnig.

“Isto važi i za decu, kad je u pitanju njihov odnos sa prijateljima ili braćom ili sestrama”, dodaje ona.

Šta da uradite umesto toga?

Pomozite deci da nauče da komuniciraju među sobom

“Ako decu učite da izražavaju svoje želje i potrebe, da slušaju jedno drugo i uvažavaju i osećanja svog brata ili sestre, vi ih učite da konflikte rešavaju suštinski, umesto da ih naučite da samo usupt ‘procede’ izvini”, savetuje Markamova.

Sačekajte da se deca smire, i da ih prođe ljutnja

Ako dete samo predloži da se izvini, obratite pažnju na ton. Ako vam i dalje zvuči besno, stavite detetu do znanja da se izvinjenje ne računa sve dok tako stvarno ne bude mislilo. I potrudite se da detetu objasnite i zašto, recite mu da ne želite da kaže nešto što nije istina, jer se od toga niko neće osećati bolje.

Imajte u vidu da deca rade ono što vi radite, a ne ono što vi govorite

Vodite računa zato kakvu poruku šaljete svojim ponašanjem. U svakom trenutku. Deca gledaju i slušaju uvek, a naročito onda kad vi imate utisak da su potpuno zaokupljena nečim drugim. Zato pokušajte da sa drugima uvek razgovarate smireno i da uvažavate osobu sa kojom pričate, čak i ako se oko nečega ne slažete.

Izvor: mondo.rs     Foto: Pixabay

Takođe pogledajte

OŠTEĆUJE MOZAK! Nikako ne spavajte sa upaljenim svetlom!

Veštačko svetlo može negativno uticati na zdravlje celog tela, a istraživanja su pokazala da čak …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *