četvrtak , mart 21 2019

Zašto štucamo

Šta izaziva ovu neprijatnu pojavu, koji “lekovi” rade i šta da radite ako beba dobije “napad” štucanja.

Šta vi radite kad vas uhvati štucanje, da li pokušavate da ga zaustavite ili čekate da prođe samo od sebe?

Štucanje je neprijatna i misteriozna pojava. Počinje naizgled iz čista mira, neko vreme vam ide na živce, a onda (u najvećem broju slučajeva) prestane samo od sebe, naglo kao što je i počelo.

Ova bizarna telesna “funkcija” izazvana je nevoljnim kontrahovanjem dijafragme, koje dovodi do širenja pluća uz trzaj, a deo dušnika u kojem se nalaze glasne žice zatvara se velikom brzinom, što izaziva komični zvuk koji nas nervira.

“Napade” štucanja izazivaju najrazličitije stvari. Recimo, možda vam se nekad desilo da počnete da štucate kad brzo pojedete veću količinu hrane, kad pijete gazirano ili kad uđete sa hladnoće u jako zagrejanu prostoriju ili obrnuto.

Ponekad, štucanje mogu da izazovu i snažne emocije, recimo veliko uzbuđenje, stres ili strah.

Ako nemate strpljenja da sačekate da prestanete da štucate samo do sebe, evo šta možete da pokušate:

– disanje u papirnu kesu

– povucite kolena ka grudima

– pojedite komadić limuna

– nakratko zadržite vazduh

– popijte malo vode s kontra strane čaše

U svakom slučaju, štucanje nije razlog za brigu osim ako ne potraje… duže od 48 sati. Ako vam se to desi, ipak idite do lekara, jer štucanje koje traje toliko dugo može da bude simptom nekih potencijalno ozbiljnih stanja kao što su respiratorni problemi, kardiovaskularni poremećaji ili tegobe u funkcionisanju organa za varenje, prenosi “Indipendent”.

Šta kad beba štuca

Bebe mlađe od godinu dana štucaju jako često, mnogo češće nego odrasli. To je normalna pojava, najčešće izazvana gutanjem vazduha tokom hranjenja. Ali, iako roditelje to ponekad zabrine, sasvim malim bebama štucanje ne smeta. Možete da im pomognete tako što ćete pokušati da ih navedete da podrignu, ili im ponuditi cuclu varalicu koja u najvećem broju slučajeva reši problem prilično brzo.

Izvor: mondo.rs

Takođe pogledajte

Omiljena boja zaista otkriva mnogo o vama

Pročitajte, zabavite se i proverite kako vas “opisuje” omiljena boja. Gotovo svako od nas ima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *